Jak zrobić syrop daktylowy?

  • 10 min
  • 2 składniki
83%

Składniki:

  • daktyle (niesiarkowane) 1 szklanka
  • przegotowana woda 2 szklanki

Syrop daktylowy lub „miód” daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja polewam nim naleśniki, słodzę owsiankę, jaglankę, dziecięce desery i ciasta. W zależności od potrzeb i upodobań możecie przygotować wersję bardziej gęstą lub płynną.

DSC_9139_2

Jak zrobić syrop daktylowy?

Wykonanie:

  1. Daktyle zalewam wodą na noc.
  2. Daktyle razem z płynem blenduję na syrop (możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody, w zależności od tego, jak gęsty syrop chcecie otrzymać).
  3. Przelewam do słoika lub szklanej butelki i przechowuję w lodówce przez kilka dni.
  4. Syrop możecie przegotować i zapasteryzować.

Smacznego!

8 komentarzy

  1. Cześć☺️
    Czy jeżeli użyje wrzątku to czy całonocne namaczanie jest konieczne? A druga sprawa czy można go używać zamiast syropu klonowego np do karmelizowania na patelni? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺️☺️☺️

    Tomek i Miłoszek 25 lutego 2018 at 09:38 Reply
    • Pewne, można zalać wrzątkiem na pół godziny:) Z karmelizowaniem wątpię, myślę, że za dużo wody…

  2. Jak długo może wytrzymać taki zapasteryzowany syrop? 🙂 Chciałabym zrobić większą ilość na zapas, ale boję się, że się zepsuje.

Skomentuj