Składniki:
- daktyle (niesiarkowane) 1 szklanka
- przegotowana woda 2 szklanki
Syrop daktylowy lub „miód” daktylowy – zdrowy syrop do słodzenia zamiast cukru. Jest niedrogi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Ja polewam nim naleśniki, słodzę owsiankę, jaglankę, dziecięce desery i ciasta. W zależności od potrzeb i upodobań możecie przygotować wersję bardziej gęstą lub płynną.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wodą na noc.
- Daktyle razem z płynem blenduję na syrop (możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość wody, w zależności od tego, jak gęsty syrop chcecie otrzymać).
- Przelewam do słoika lub szklanej butelki i przechowuję w lodówce przez kilka dni.
- Syrop możecie przegotować i zapasteryzować.
Smacznego!
często robimy, bo jest u nas stałym bywalcem. 🙂
🙂
A skad daktyle? Nie mogę znalezc dobrych
Ja najbardziej lubię te z Rossmana Enerbio, pyszne i miękkie, ale niestety drogie.
Cześć☺️
Czy jeżeli użyje wrzątku to czy całonocne namaczanie jest konieczne? A druga sprawa czy można go używać zamiast syropu klonowego np do karmelizowania na patelni? Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie ☺️☺️☺️
Pewne, można zalać wrzątkiem na pół godziny:) Z karmelizowaniem wątpię, myślę, że za dużo wody…
Jak długo może wytrzymać taki zapasteryzowany syrop? 🙂 Chciałabym zrobić większą ilość na zapas, ale boję się, że się zepsuje.
generalnie długo, tak jak dżemy czy inne przetwory