Jak zrobić wegański biszkopt?

  • 45 min
  • 8 składników
81%

Składniki:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szklanki (375 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe naturalne 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • ew. wanilia (w cukrze, paście lub ekstrakcie) do smaku

Podstawowy przepis na wegański biszkopt, bez jajek i nabiału. Możecie pokroić na kawałki i zjeść w towarzystwie kubka ciepłego mleka roślinnego, albo wykorzystać jako spód do ciasta. W zdrowszej wersji połowę mąki zastąpcie mąką pełnoziarnistą.

DSC_3568_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

Wykonanie:

  1. Przygotowuję dwie miski.
  2. Do jednej wlewam mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Mieszam.
  3. Do drugiej wsypuję suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier lub ksylitol. Mieszam.
  4. Mokre składniki wlewam do suchych i energicznie mieszam trzepaczką.
  5. Masę wlewam do formy (u mnie tortownica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wcześniej go pognieść i rozprostować).
  6. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
  7. Biszkopt kroję po wystygnięciu.
  8. Jeżeli chcę przygotować większy tort z podwójnej ilości składników lub wyższy w mniejszej tortownicy, piekę blaty na dwa razy. Jeżeli nalejecie zbyt dużo masy do formy, biszkopt może „klapnąć”. Tak to już z biszkoptami bywa…;)

Smacznego!

DSC_3575_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3574_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

DSC_3548_2

Jak zrobić wegański biszkopt?

43 komentarze

    • Pewnie. Ze sprawdzoną mieszanką. Z pojedynczymi mąkami bezglutenowymi to nie wiem, proszę o rade specjalistów od bezglutenowych wypieków:)

      • Hej, mam nadzieję, że nadal tu zaglądasz 🙂
        Moje ciasto wyszło bardzo bardzo gęste a trzymałam się dokładnie podanych proporcji … Co poszło nie tak ? Pierwszy raz piekę wegański wypiek ..

    • Szczerze mówiąc wszelkie biszkopty i babki robię tylko na sojowym, więc nie mam doświadczenia. Ale powinno wyjść:)

    • Hej,
      Robiłam pierwszy raz na sojowym jak przykazano i fajnie wyszedł, później wyszło i robiłam na owianym i już tak nie wyrosło- można było przekroić jedynie na pół, to samo było z mlekiem midałowo-ryżowym.
      Więc jeśli ktoś ma inne mleko to polecam robić podwójny przepis od razu i piec na 2 razy 🙂

  1. Pingback: Czekoladowy tort truskawkowy - przepis - Lamarida

  2. Hej.
    A propos mlek sojowe najlepiej bo to strączkowe warzywa więc więcej białka- troszkę można porównać sytuacje to do aquafaby. Na każdym innym efekt będzie gorszy 😉
    A co do bez glutenu- będę próbować to piec, będę testować moja ulubiona mieszankę mąki kukurydzianej i ziemniaczej na której biszkopt z jajkami wychodzi – więc może i ten.
    Pozdrawiam

  3. Dzięki za przepis. Mój biszkopt wyrósł ładnie, trzymałam się ściśle proporcji. Natomiast wyszedł mocno gorzki. Gdzie tkwi diabeł?

  4. Użyłam oleju rzepakowego, a mąka dopiero co kupiona. Myślałam, że to może ocet tak działa? Biszkopt ,,zajeżdżał” starymi skarpetami…

    • kurcze to nie wiem… jedyne co mi przychodzi do głowy to zjełczała mąka… nie mam pojęcia…

  5. Ehh moj wyszedl malo slodki, prawie nie wyczuwalna slodkosc 🙁 i strasznie czuc hm.. sode albo ten ocet, dziwny ma posmak, nie zaliczylabym.go do udanych, zobaczymy jak bedzie smakowac w polaczeniu z masami i nasaczony herbata z cytryna 🙂 moze bedzie lepiej i cos nam z tego wyjdzie 🙂 pozdrawiam

  6. Ostatnio robiłam ten biszkopt w wersji z mąki kukurydzianej,gryczanej i odrobinke mąki z tapioki oraz dalam wode gazowaną zamiast mleka i wyszedł rewelacyjny !:)

    • dzięki niemu ciasto jest bardziej puszyste i lepiej wyrasta. możesz dodać dowolny ocet albo sok z cytryny.

      • Zawsze wychodzi, jeśli tylko trzymam się kolejności i wylewam biszkopt do formy jak tylko połączę mleko (odstane wcześniej z octem) i suche składniki. Powstałe bąbelki powietrza szybko łapie ciepło piekarnika i wychodzi cudny puszysty biszkopt. I niesamowite jest to, że on pachnie jak taki klasyczny na jajkach 😂🤯 Dziękuję Ci za ten przepis. Wszystkie urodziny dzieci uratowane 💜💜💜💜

  7. Robiłam na mleku owsianym i macie owsiane z dodatkiem ziemniaczanej. W smaku super dla mnie mocno słodki, bo na co dzień nie słodzę. Jest bardzo puszysty, choć nie aż tak jak prawdziwy biszkopt.. Niestety okrutnie się kruszy. Nie mogę mleka sojowego, ale do mąki następnym razem dodam łyżkę mąki cieciorkowej. Może to trochę pomoże, Bo ogólnie przepis udany.

  8. Zawsze wychodzi, jeśli tylko trzymam się kolejności i wylewam biszkopt do formy jak tylko połączę mleko (odstane wcześniej z octem) i suche składniki. Powstałe bąbelki powietrza szybko łapie ciepło piekarnika i wychodzi cudny puszysty biszkopt. I niesamowite jest to, że on pachnie jak taki klasyczny na jajkach 😂🤯 Dziękuję Ci za ten przepis. Wszystkie urodziny dzieci uratowane 💜💜💜💜

  9. Pieklam na mleku owsianych, wyszedł nie za wysoki, ale fajnie upieczony, w smaku dobry, ale troche jakby orzechowy. na wierzch dawalam cienka warstwe kremu budyniowego, owoce i galaretke, przez co ten orzechowy efekt biszkoptu nie za bardzo do tego pasowal. Następnym razem sporbuje jednak sojowe. Pozdrawiam.

Skomentuj