Składniki:
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- cukier (biały/trzcinowy/kokosowy) 1 filiżanka (200 ml)
- ew. sól ok. pół łyżeczki
Gęsty, słodki karmel na bazie mleczka kokosowego i cukru. Ja użyłam ciemnego cukru dark muscovado, ale możecie użyć również cukru kokosowego, jasnego trzcinowego lub zwykłego białego. Karmel sprawdzi się w deserach, ciastach, jako dodatek do gofrów, naleśników albo do polania domowych lodów;)
Wykonanie:
- Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do garnuszka o grubym dnie wsypuję cukier (u mnie jest to garnek Ambition do gotowania mleka).
- Powoli podgrzewam, mieszając, aż cukier rozpuści się i skarmelizuje (uważajcie, żeby się nie przypalił).
- Dodaję gęstą część mleczka kokosowego i ciągle podgrzewam, mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
- Wciąż podgrzewam na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż karmel zgęstnieje (u mnie zajmuje to ok. 20 minut).
- Jeśli chcecie przygotować słony karmel, dodajcie do karmelu sól do smaku.
- Przepis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl, gdzie znajdziecie różne elementy wyposażenia kuchni, w tym użyty przeze mnie garnuszek marki Ambition.
Smacznego!
Czy karmel zastyga jak polewa na cieście?
tak, trochę gęstnieje po schłodzeniu