Jak zrobić wegański karmel?

  • 40 min
  • 3 składniki
67%

Składniki:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • cukier (biały/trzcinowy/kokosowy) 1 filiżanka (200 ml)
  • ew. sól ok. pół łyżeczki

Gęsty, słodki karmel na bazie mleczka kokosowego i cukru. Ja użyłam ciemnego cukru dark muscovado, ale możecie użyć również cukru kokosowego, jasnego trzcinowego lub zwykłego białego. Karmel sprawdzi się w deserach, ciastach, jako dodatek do gofrów, naleśników albo do polania domowych lodów;)

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

Wykonanie:

  1. Puszkę z mleczkiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
  2. Do garnuszka o grubym dnie wsypuję cukier (u mnie jest to garnek Ambition do gotowania mleka).
  3. Powoli podgrzewam, mieszając, aż cukier rozpuści się i skarmelizuje (uważajcie, żeby się nie przypalił).
  4. Dodaję gęstą część mleczka kokosowego i ciągle podgrzewam, mieszając, aż cukier całkiem się rozpuści.
  5. Wciąż podgrzewam na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż karmel zgęstnieje (u mnie zajmuje to ok. 20 minut).
  6. Jeśli chcecie przygotować słony karmel, dodajcie do karmelu sól do smaku.
  7. Przepis powstał we współpracy ze sklepem Garneczki.pl, gdzie znajdziecie różne elementy wyposażenia kuchni, w tym użyty przeze mnie garnuszek marki Ambition.

Smacznego!

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

Jak zrobić wegański karmel?

2 komentarze

Skomentuj