Składniki:
- budyń śmietankowy lub waniliowy 2 opakowania (po 40 g)
- wegańska margaryna do pieczenia w temperaturze pokojowej 1 kostka (250 g)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
Wegański krem do tortu na bazie budyniu. Naprawdę prosty w przygotowaniu. Możesz wykorzystać go również jako wypełnienie tarty, krem do ciast, naleśników lub jako samodzielny deser z owocami.
Wykonanie:
- Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, osłodź i zagotuj.
- W międzyczasie do miseczki wsyp budyń (proszek), dodaj pół szklanki mleka i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
- Do gotującego się mleka wlej zawartość miseczki, mieszając intensywnie. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
- Budyń odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
- Margarynę przełóż do miski i ubij mikserem, aż będzie puszysta.
- Po jednej łyżeczce dodawaj ostudzony budyń i miksuj, aż powstanie gładki krem.
- Kremem przełóż tort i wstaw do lodówki.
- Przepis na wegański biszkopt znajdziesz tutaj.
Smacznego!
Gdzie kupić wegańska margarynę ?
Ja kupuję Alsan w sklepach z żywnością wege lub wegańską Kasię (w supermarketach)
Mi taki krem bardzo często się waży 🙁 i nie daje za dużo mleka
Chcę spróbować z olejem kokosowym. Co myślisz?
jasne:)
a jak chcę dodać malin do kremu to powinnam dać mniej mleka?
Dokładnie tak:)
A jakby tak wegańskie masło zamiast margaryny?
no jasne:)
ile gram maja te opakowania budyniu? pytanie z emigracji 🙂
40 g – juz dopisuję;)
Do gotującego się mleka sojowego dorzuciłam gorzką czekoladę, a to proszku budyniowego łyżkę mąki ziemniaczanej i mam krem czekoladowy. 🙂
super:)
też mi się waży 🙁 masakra. Jak tego uniknąć, bo szału można dostać
a co jeśli nigdzie nie mam do kupienia budyniu w proszku? 🙁 bardzo potrzebuję przepisu na wegański krem waniliowy do tortu!
chodzi o taki zwykły budyń w torebce…
Witam. W zwykłym budyniu jest dodane mleko więc jakie to wegańskie? Może weganovi to obojętne ale alergikowi już nie.
budyń w proszku taki w paczce jest bez mleka:)
Budyń w proszku jest z mleka w proszku.
nie, w budyniu w proszku nie ma mleka, tylko skrobia, różne mąki;)
Czy taki krem nada się do ozdobienia tortu szprycą?
tak:)
Czy na mleku owsianym też się uda?
tak:)
Czy ten krem nada się do otynkowania tortu?
nie próbowałam…
Można dodać ramę roślinna?
można, jeśli smak Ci odpowiada
Witam. W zwykłym budyniu jest dodane mleko więc jakie to wegańskie? Może weganovi to obojętne ale alergikowi już nie.
budyń w proszku taki w paczce jest bez mleka:)
Waniliowy nie ale śmietankowy zawiera śmietankę w proszku😊
Teraz budynie mają 35g więc na 70g budyniu potrzeba 437.5ml mleka z czego 328.125 trzeba zagotowowac i 218g margaryny i masa wychodzi świetna