Jak zrobić wegański krem budyniowy?

  • 15 min
  • 4 składniki
64%

Składniki:

  • budyń śmietankowy lub waniliowy 2 opakowania (po 40 g)
  • wegańska margaryna do pieczenia w temperaturze pokojowej 1 kostka (250 g)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)

Wegański krem do tortu na bazie budyniu. Naprawdę prosty w przygotowaniu. Możesz wykorzystać go również jako wypełnienie tarty, krem do ciast, naleśników lub jako samodzielny deser z owocami.

krem wegański

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

Wykonanie:

  1. Do garnka wlej 1,5 szklanki mleka, osłodź i zagotuj.
  2. W międzyczasie do miseczki wsyp budyń (proszek), dodaj pół szklanki mleka i wymieszaj dokładnie trzepaczką.
  3. Do gotującego się mleka wlej zawartość miseczki, mieszając intensywnie. Gotuj, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
  4.  Budyń odstaw do wystygnięcia w temperaturze pokojowej.
  5. Margarynę przełóż do miski i ubij mikserem, aż będzie puszysta.
  6. Po jednej łyżeczce dodawaj ostudzony budyń i miksuj, aż powstanie gładki krem.
  7. Kremem przełóż tort i wstaw do lodówki.
  8. Przepis na wegański biszkopt znajdziesz tutaj.

Smacznego!

wegański krem

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

wegański krem do tortu

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

krem budyniowy do tortu

Jak zrobić wegański krem budyniowy?

 

31 komentarzy

  1. Do gotującego się mleka sojowego dorzuciłam gorzką czekoladę, a to proszku budyniowego łyżkę mąki ziemniaczanej i mam krem czekoladowy. 🙂

  2. a co jeśli nigdzie nie mam do kupienia budyniu w proszku? 🙁 bardzo potrzebuję przepisu na wegański krem waniliowy do tortu!

  3. Witam. W zwykłym budyniu jest dodane mleko więc jakie to wegańskie? Może weganovi to obojętne ale alergikowi już nie.

Skomentuj