Składniki:
- dowolne ciasto (np. biszkopt, babka, brownie, piernik, makowiec, itp)
- mleko roślinne
- ew. olej kokosowy
- kakao
- ew. gorzka czekolada
- aromat rumowy (ew. rum lub amaretto)
- pokruszone herbatniki lub uprażone orzechy
- ew. rodzynki
- do obtoczenia: wiórki kokosowe/pokruszone orzechy/kakao/sezam/mak
Bajaderki, czyli czekoladowe trufle zero waste – sposób na wykorzystanie nieudanego ciasta lub jego nadwyżki. Naprawdę łatwo je przygotować i za każdym razem mogą smakować trochę inaczej w zależności od użytego ciasta i dodatków. Poniżej znajdziecie raczej nie konkretny przepis, a bardziej mój sposób na przygotowanie bajaderek.

Jak zrobić wegańskie bajaderki?
Wykonanie:
- Ciasto kruszę lub kroję w kosteczkę i wkładam do garnka. Do bajaderek wykorzystuję w zasadzie każdy rodzaj pieczonego ciasta: babki, biszkopty, makowce, pierniki, brownie, ciasta czekoladowe a nawet torty z kremem.
- Dodaję niewielką ilość mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż ciasto się rozpuści i powstanie bardzo gęsta masa.
- W zależności od tego, jakiego ciasta użyłam, dodaję kolejne składniki. Jeśli ciasto było suche – dodaję więcej mleka, jeśli miało mało tłuszczu – dodaję olej kokosowy lub połamaną na kostki czekoladę, jeśli ciasto miało dużo kremu – nie dodaję już mleka, jeśli jest mało słodkie – dosładzam. Ważne jest to, żeby masa była na tyle gęsta, żeby po schłodzeniu dało się z niej lepić kulki.
- Do gotowej masy dodaję aromat rumowy, kakao, pokruszone herbatniki lub uprażone orzechy oraz, jeśli lubicie, rodzynki.
- Mieszam, a następnie studzę masę i wkładam do lodówki, żeby stężała.
- Lepię kulki i obtaczam je w ulubionych składnikach: wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach, kakao, sezamie lub maku. Możecie też zanurzyć kulki w roztopionej czekoladzie.
- Bajaderki schładzam w lodówce.
Smacznego!

Jak zrobić wegańskie bajaderki?

Jak zrobić wegańskie bajaderki?

Jak zrobić wegańskie bajaderki?

Jak zrobić wegańskie bajaderki?
Czy można zrobić z ciasta w 99% z zakalcem?
tak:)