Składniki:
- mąka pszenna (lub orkiszowa) 1,5 szklanki
- mleko roślinne 2 szklanki
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
To jest najprostszy, podstawowy przepis na wegańskie naleśniki bez jajek. Tylko mąka i mleko roślinne. Przepis możecie wzbogacać i urozmaicać, np. część mąki zastąpić pełnoziarnistą, kukurydzianą, owsianą itp. Możecie eksperymentować z różnymi rodzajami mleka. Jeśli robię naleśniki w wersji wytrawnej, połowę mleka roślinnego zastępuję wodą i dodaję szczyptę soli.

Jak zrobić wegańskie naleśniki z dwóch składników?
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę. Dodaję mleko roślinne i dokładnie mieszam lub blenduję.
- Patelnie smaruję olejem przy pomocy pędzelka (jeśli nie macie pędzelka, możecie wypróbować wschodniego sposobu: przekroić cebulę na pół, nadziać ją na widelec, na talerzyk nalać trochę oleju, w oleju maczać cebulę i smarować nią patelnię).
- Na rozgrzany olej wlewam chochlę ciasta, smażę przez chwilę z każdej strony.
Smacznego!
ZEBY UNIKAC OLEJU , mozna sprobowac na papierze do pieczenia w naczyniu ceramicznym.
Ja smaruję patelnię ręcznikiem papierowym zamoczonym w oleju. Część ręcznika zwijam tak, by powstał „uchwyt”, żeby mnie rozgrzana patelnia nie parzyła w ręce. I już. 🙂
Ile wychodzi naleśników z tych składników? 🙂
około dziesięciu, zależy od wielkości patelni:)
Najlepszy przepis na naleśniki. Odkryłam go wczoraj i naleśniki zrobiłam już od tego czasu 4 razy 😀
haha nieźle:)
Tak, zdecydowanie najlepszy przepis jak dotąd!
Czy mąka orkiszowa się nadaje?
tak:)
REWELACJA super przepis, powala prostotą.Wieloskladnikowe mogą się schować tyle się przy nich zawsze denerwowałam.
Czy mogę zastąpić mąkę pszenna mąka kukurydzianą? Czy tez wyjdzie?
pewnie tak, ale smak i struktura będzie inna, no i nie wiem jak z proporcjami. Ale zachęcam do kombinacji:)
dzięki!!! te proporcje są idealne! :-*zrobiłam z mąki orkiszowej i mleka ryżowego (część zamieniłam na wodę). smażą się rewelacyjnie a próbowałam już całej masy przepisów 🙂
ekstra!:)
A z pszennej razowej też wyjdą?
no pewnie;)
Czy na wodzie też by wyszły pytam bo dużo podróżuje po lasach i jak był bym głodny to bym sobie zrobił .
tak, wyjdą:)
Czy mogę użyć mleka owsianego i mąki owsianej?
Myślę, że możesz spróbować, ale nie wiem, czy nie beda się kruszyc z samej owsianej… Ja z innych, mniej podatnych mąk robie po prostu mniejsze nalesniki-placki, wtedy nie ma problemu. Jak spróbujesz to daj znac:)
A czy z mąki ryżowej wyjdą? 🙂
Powinny, tylko pokombinuj z proporcjami:)
To pierwsze weganskie nalesniki jakie mi sie udały. Bez zadnych udziwnien, super! Ten przepis to jeden schodek wyzej na mojej drodze do przejscia na calkowity weganizm. Dziękuję!
Bardzo się cieszę!:)
Czy mozna zrobic je w wersji bezglutenowej? Jaka maka najlepiej zastapic make pszenna?
Mi najlepiej wychodzą z ryżowej albo gryczanej. Może być zblendowany ryż lub kasza niepalona, jeśli masz mocny blender. Albo z gotowej lub domowej mieszanki bezglutenowej
Takich naleśników jeszcze nie robiłam. Czy je się łatwo przewraca? Robiłam na podobnej zasadzie (bez jajek) naleśniki z mąki z cieciorki i były super, ale trzeba było uważać przy przewracaniu, bo jak się ścinały z jednej strony, to lubiły popękać. Trzeba było się z nimi ostrożnie obchodzić żeby się nie rozpadły i dopiero po usmażeniu z obu stron stawały się elastyczne i możliwe do zwinięcia 🙂 I jeszcze jedno pytanie mam (nie wiem czy ktoś tu zagląda regularnie) – czy ciasto musi odstać, czy można od razu smażyć?
Jeżeli użyjesz mąki pszennej/orkiszowej to będą się przewracać łatwo i będą sprężyste:) Ja smażę od razu:)
czy maka pelnoziarnista mozna zastapic?
jasne:) Ja zazwyczaj robię z pełnoziarnistej, albo pół na pół, żeby rodzina nie kręciła nosem…;)
Czy mogę zrobić na samej wodzie bez mleka?
W wersji na wytrawnie też robię na wodzie:)
Mąka kokosowa odpada, zrobiła się tylko papka w niczym nie przypominająca ciasta na naleśniki i nie dało się tego usmażyć :/
o nie, mąka kokosowa ma zupełnie inne właściwości… wymaga dużej ilości jajek albo w połączeniu z innymi mąkami…
Ehh mi chyba nigdy nie wyjdą naleśniki, nie ważne z którego przepisu robię, zawsze są surowe w środku. Maksymalnie cieniutkie a i tak surowe :c
To może mniejszy ogień i dłużej smażyć?
Świetny, sprawdzony przepis!
🙂
obledne!
Smacznego:)))
Jak ja uwielbiam takie proste przepisy jak ten. Szczególnie, że te naleśniki zawsze mi wychodzą! Zależy jaką daję się mąkę, czasem trzeba dodać wody/ mleka trochę więcej niż w przepisie.
Fajowo:)
Bardzo dobre i szybkie do zrobienia. Ja uzylam tylko make orkiszowa i wode!!! do ciasta dodalam lyzke oleju i w ten sposob nie musialam za kazdym razem smarowac patelni, tylko pierwszy raz.
wyszlo mi 9 nalesnikow, ale mozna zrobic moze ciensze. Dziekuje za przepis.
Super:) Smacznego:)
A mąka z ciecierzycy się nada?
nada się:)
Najlepszy przepis! Zrobiłam w równej proporcji 300 ml mąki pszennej tortowej i 300 ml mleka migdałowego (bo mi się skończyło akurat jak wlewałam do miarki, gdzie już była mąka :P), a do tego dodałam trochę oleju (żeby się lepiej smażyły) i kapkę aromatu cytrynowego i wyszły super – jakoś między 5 a 10 naleśników – nie wiem ile dokładnie, bo jadłam podczas smażenia 😛
Super przepis. Też uważam, że to co proste i nie przekombinowane jest najlepsze. Pozdrawiam!
Super przepis ! Idealne proporcje. Ja zrobiłam z 1 szklanki mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki jaglanej, dodałam mleka kokosowo-owsianego. Odczekałam nieco, aby ciasto zgęstniało. Patelnie natarłam olejem tylko przed pierwszym naleśnikiem. Bardzo ładnie się piekły. Wyszły delikatne, pyszne i u mnie bardzo cieniutkie 🙂
bardzo sie ciesze!:)
Najgorszy przepis na naleśniki z którego miałam nieprzyjemność korzystać. Naleśniki się przypalają, przyklejają i nie można ich normalnie obrócić. Mój partner robi lepsze ciasto na oko niż można zrobić z tego „przepisu”. Nie polecam, szkoda składników i Waszego czasu.
bardzo mi przykro, że nie wyszły:( ja takie robię od lat…
Super przepis! Dzisiaj robiłam i wyszły świetnie – odpowiednio cienkie i przyrumienione. Dość łatwo się obraca, choć większe mi się rozwalają (mam dużą patelnię do naleśników). Robiłam z mąką orkiszową i mlekiem ryżowym.
Najlepsze wegańskie naleśniki, zawsze wychodzą pysznie
cieszę się!:)