Składniki na 4 duże porcje:
- cebula 1 duża sztuka
- marchew 2 sztuki
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryka zielona 1 sztuka
- papryka żółta 1 sztuka
- pieczarki 200 g
- świeży szpinak 200 g
- szczypiorek 1 mały pęczek
- sos sojowy jasny
- cukier trzcinowy 1 łyżka
- sezam 1 łyżka
- makaron koncjac (lub sojowy, ryżowy, z batatów) ok. 400 g
- olej (np. kokosowy, sezamowy, rzepakowy) do smażenia
Japchae to zdrowe, popularne w Korei danie składające się z kolorowych, krótko smażonych warzyw stir-fry i makaronu. My przygotowujemy je nieco po swojemu: zamiast trudno dostępnego makarony z batatów używamy innego azjatyckiego, np. ryżowego, sojowego lub makaronu konjac. Koreańczycy smażą wszystkie składniki po kolei, my jednak wrzucamy wszystkie od razu na patelnię. W tej wersji Japchae robi się naprawdę błyskawicznie.
Wykonanie:
- Warzywa myjemy i kroimy: marchewkę w słupki, cebulę w piórka, paprykę w paski, a pieczarki w plasterki lub na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. My użyliśmy makaronu konjac, który wystarczy przepłukać wodą.
- Na woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, paprykę, marchew i pieczarki.
- Smażymy przez kilka minut, mieszając.
- Dodajemy sos sojowy (my użyliśmy tego), cukier trzcinowy i smażymy przez kolejne kilka minut, mieszając.
- Na koniec wrzucamy szpinak i przygotowany makaron i smażymy razem jeszcze przez chwilę, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny trochę zmięknąć, ale wciąć być lekko chrupiące i jędrne.
- Japchae posypujemy sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego!
A gdzie można kupic pałeczki (do jedzenia)
w dużych marketach, sklepach azjatyckich, przez internet:)
Czy inny makaron azjatycki – udon lub ramen – też się nada do tego dania?
no jasne:)