Składniki na miseczkę trufli:
- fasola adzuki sucha 1 filiżanka (200 ml)
- olej kokosowy 1 łyżka
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- kakao 4 czubate łyżki
- melasa lub syrop (klonowy, daktylowy itp.) do smaku (u mnie 4 łyżki)
- ew. sól 1/3 łyżeczki
Inspirowane japońskimi słodyczami zdrowe trufle czekoladowe na bazie fasoli adzuki. Fasola adzuki jest naprawdę idealna do słodkości, delikatna i orzechowa w smaku. Mi idealnie pasuje do kakao… Spróbujcie:)
Wykonanie:
- Fasolę zalewam na noc wodą.
- Zmieniam wodę na świeżą i gotuję, aż fasola będzie bardzo miękka, wręcz lekko rozgotowana (u mnie około godziny).
- Odlewam wodę i blenduję na gładką masę przy pomocy mocnego blendera kielichowego (ja używam tego, możesz też użyć mocnego blendera ręcznego lub malaksera). Masa jest gęsta, więc trzeba zatrzymać blender kilka razy i przemieszać.
- Dodaję resztę składników i blenduję ponownie.
- Lepię kulki (jeżeli masa za bardzo klei się do rąk, włóżcie ją do lodówki na kilkanaście minut).
- Gotowe trufle wkładam do lodówki, żeby stwardniały.
Smacznego!
Brak komentarzy