Składniki:
- sok pomarańczowy (wyciskany lub z kartonika, najlepiej nie z koncentratu) 2 szklanki
- jarmuż umyty i pokrojony bez gałązek 2 duże garści
- siemię lniane 1 łyżka
Nie wszyscy są wielkimi miłośnikami jarmużu… a to za sprawą glukozynolanów, związków nadających gorzki smak i jednocześnie będących głównym źródłem składników odżywczych zawartych w roślinach kapustnych. Najwięcej ma ich właśnie jarmuż i brukselka.
Według mnie ta oranżada to najlepszy przemytnik jarmużu dla tych, którzy go nie lubią, ponieważ sok pomarańczowy zdecydowanie tu dominuje, a piękna soczysta zieleń zachęca do wypicia. Trzy składniki, kilka minut pracy i szklanka pełna błonnika, witaminy C, K, A, żelaza, wapnia, przeciwutleniaczy i omega 3:)
Wykonanie:
1. Do blendera kielichowego wlewam sok i wsypuję jarmuż.
2. Siemię lniane mielę w młynku do kawy i dodaję do koktajlu.
3. Blenduję kilka minut.
Smacznego!
Brak komentarzy