Jarmużowa oranżada z omega 3

  • 10 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • sok pomarańczowy (wyciskany lub z kartonika, najlepiej nie z koncentratu) 2 szklanki
  • jarmuż umyty i pokrojony bez gałązek 2 duże garści
  • siemię lniane 1 łyżka

Nie wszyscy są wielkimi miłośnikami jarmużu…  a to za sprawą glukozynolanów, związków nadających gorzki smak i jednocześnie będących głównym źródłem składników odżywczych zawartych w roślinach kapustnych. Najwięcej ma ich właśnie jarmuż i brukselka.

Według mnie ta oranżada to najlepszy przemytnik jarmużu dla tych, którzy go nie lubią, ponieważ sok pomarańczowy zdecydowanie tu dominuje, a piękna soczysta zieleń zachęca do wypicia. Trzy składniki, kilka minut pracy i szklanka pełna błonnika, witaminy C, K, A, żelaza, wapnia, przeciwutleniaczy i omega 3:)

DSC_91361

Jarmużowa oranżada z omega 3

Wykonanie:

1. Do blendera kielichowego wlewam sok i wsypuję jarmuż.

2. Siemię lniane mielę w młynku do kawy i dodaję do koktajlu.

3. Blenduję kilka minut.

Smacznego!

DSC_91461

Jarmużowa oranżada z omega 3

 

 

Brak komentarzy

Skomentuj