Składniki na formę 23 x 33 cm:
- mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
- cukier/ksylitol/erytol 2/3 szklanki
- cynamon mielony 2 płaskie łyżeczki
- imbir mielony 1 płaska łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet jabłkowy 1 łyżka
- olej 1/2 szklanki
- jabłka 3 średnie sztuki
- orzechy (włoskie, laskowe, migdały) 1 szklanka (250 ml)
- waniliowy jogurt roślinny (u mnie skyr) pół szklanki (125 ml)
- matcha 1 łyżeczka
Jesienne ciasto z mąką pełnoziarnistą, jabłkami, orzechami, cynamonem i imbirem, zwieńczone roślinnym jogurtem waniliowym z dodatkiem super zdrowej zielonej herbaty matcha.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję oba rodzaje mąki, cukier (lub ksylitol/erytrol), cynamon, imbir, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam.
- Do drugiej miski wlewam mleko sojowe i ocet, żeby mleko się ścięło. Dolewam olej i mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam trzepaczką.
- Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę przez 50 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto pozostawiam do ostygnięcia.
- Do waniliowego jogurtu dodaję matchę i mieszam dokładnie. Smaruję ciasto.
Smacznego!
Brak komentarzy