Jesienne ciasto z matchą

  • 65 min
  • 14 składników
100%

Składniki na formę 23 x 33 cm:

  • mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1 szklanka (250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytol 2/3 szklanki
  • cynamon mielony 2 płaskie łyżeczki
  • imbir mielony 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • ocet jabłkowy 1 łyżka
  • olej 1/2 szklanki
  • jabłka 3 średnie sztuki
  • orzechy (włoskie, laskowe, migdały) 1 szklanka (250 ml)
  • waniliowy jogurt roślinny (u mnie skyr) pół szklanki (125 ml)
  • matcha 1 łyżeczka

Jesienne ciasto z mąką pełnoziarnistą, jabłkami, orzechami, cynamonem i imbirem, zwieńczone roślinnym jogurtem waniliowym z dodatkiem super zdrowej zielonej herbaty matcha.

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuję oba rodzaje mąki, cukier (lub ksylitol/erytrol), cynamon, imbir, sodę i proszek do pieczenia. Mieszam.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko sojowe i ocet, żeby mleko się ścięło. Dolewam olej i mieszam.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych i mieszam trzepaczką.
  4. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki orzechy oraz pokrojone w kostkę jabłka. Mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 185 stopni i piekę przez 50 minut (do suchego patyczka).
  6. Ciasto pozostawiam do ostygnięcia.
  7. Do waniliowego jogurtu dodaję matchę i mieszam dokładnie. Smaruję ciasto.

Smacznego!

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

Jesienne ciasto z matchą

 

Brak komentarzy

Skomentuj