Składniki na formę 22 x 22 cm:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szkl. (375 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- soda 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
- olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
- gruszka 1 sztuka
- cynamon do posypania
- cukier trzcinowy lub kokosowy do posypania
To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto z owocami. W tym wydaniu użyłam gruszek, ale równie dobrze smakuje ze śliwkami lub jabłkami.

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami
Wykonanie:
- Przygotuj dwie miski.
- Do jednej wlej mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Wymieszaj.
- Do drugiej wsyp suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier/ksylitol/erytrol. Wymieszaj.
- Mokre składniki wlejdo suchych i energicznie wymieszaj trzepaczką.
- Masę wlej do formy (u mnie 22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Posyp pokrojonymi w kosteczkę gruszkami, cynamonem i brązowym cukrem.
- Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).
Smacznego!

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami
Brak komentarzy