Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami

  • 55 min
  • 10 składników
100%

Składniki na formę 22 x 22 cm:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 1,5 szkl. (375 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • soda 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • mleko sojowe 1 szklanka (250 ml)
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
  • olej (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki
  • gruszka 1 sztuka
  • cynamon do posypania
  • cukier trzcinowy lub kokosowy do posypania

To bardzo proste i szybkie w przygotowaniu wegańskie ciasto z owocami. W tym wydaniu użyłam gruszek, ale równie dobrze smakuje ze śliwkami lub jabłkami.

wegański biszkopt

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami

Wykonanie:

  1. Przygotuj dwie miski.
  2. Do jednej wlej mokre składniki: mleko sojowe, ocet i olej. Wymieszaj.
  3. Do drugiej wsyp suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i cukier/ksylitol/erytrol. Wymieszaj.
  4. Mokre składniki wlejdo suchych i energicznie wymieszaj trzepaczką.
  5. Masę wlej do formy (u mnie 22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Posyp pokrojonymi w kosteczkę gruszkami, cynamonem i brązowym cukrem.
  7. Piekę około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka).

Smacznego!

pełnoziarnisty biszkopt

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami

biszkopt razowy

Jesienny, razowy biszkopt z gruszkami

Brak komentarzy

Skomentuj