Składniki
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
- sok z cytryny 1 sztuka
- syrop klonowy lub z agawy (ew. cukier, ksylitol) do smaku (u mnie 3 łyżki)
- truskawki (świeże lub mrożone) 0,5 kg
Ten „jogurt” nie jest sfermentowany, więc nie ma wiele wspólnego z prawdziwym jogurtem, ale przypomina go konsystencją oraz smakiem (dzięki dodatkowi cytryny). Sprawdzi się zarówno jako śniadanie (dodatek do musli) jak i deser (np. z owocami).
Wykonanie:
- Kaszę prażę na sucho w garnku mieszając. Gdy zacznie wydzielać ładny zapach pieczonego ciasta, zalewam wodą, mieszam i wylewam wodę. Robię tak trzy razy, żeby pozbyć się gorzkiego smaku.
- Zalewam kaszę 3 filiżankami mleka roślinnego, dodaję syrop klonowy i gotuję na małym ogniu do miękkości (ok 20 minut)
- Gdy kasza wystygnie, dodaję 1 filiżankę mleka, sok z cytryny i truskawki. Miksuję na gładką masę. Warto miksować tak długo, aż masa będzie naprawdę głądka, żeby konsystencją przypominała jogurt.
- Schładzam w lodówce.
Smacznego!
Pingback: Jogurt jaglany. – InfoZdrowie
Pingback: » Jogurt jaglany"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii