Składniki:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- probiotyk w kapsułkach 2 kapsułki
- ew. cukier/ksylitol/erytrol do smaku
Prosty w przygotowaniu domowy, wegański jogurt z mleka kokosowego. Do koktajli, deserów, dań, sosów lub w towarzystwie musli i owoców.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe przekładam do słoika, dodaję zawartość kapsułek i mieszam (niemetalową łyżeczką).
- Przykrywam nakrętką (nie zakręcam) i odstawiam w ciepłe miejsce (zimą np. koło kaloryfera) na kilka dni.
- Jogurt jest gotowy, gdy zrobi się kwaśny. Możecie przyspieszyć proces i wcześniej podgrzać mleko do 40 stopni.
- Do produkcji kolejnej partii jogurtu zamiast probiotyku możecie użyć 4 łyżki gotowego jogurtu z poprzedniej produkcji;).
Smacznego!
Swietny przepis! Czy nalezy uzyc
specjalnego probiotyku do jogurtow czy mozna tez dodac zwykly probiotyk w kapsulkach suplement?
ja eksperymentuję ze zwykłym i wychodzi:)
Jakie mleko Kokosowe polecasz, jest tyle dowyboru na naszym rynku
ja lubię to z Lidla i EnerBio z Rossmanna (czesto bywa w promocji, wtedy robię zapasy;)
To taki probiotyk, który można kupić w aptece, tak?
Czy ktoś próbował w ten sposób przygotować jogurt na bazie np. mleka migdałowego?
Dokładnie taki
Ok. Ale dodajemy tylko zawartość kapsułek, bez tej powłoki? 😉
tak:)
Można korzystać z tego przepisu przy zwykłych roślinnych mlekach, np. sojowym czy owsianym?
nie próbowałam jeszcze;)
Czy możesz podać nazwę konkretnego probiotyku aptecznego, który można wykorzystać w przepisie? Nie chciałabym eksperymentować i wolę pewniaka. 🙂
ja uzyłam Acidophilusa z Vegafit.pl
Czy jogurt wyjdzie jeśli nie dodam cukru ani nic co miałoby go posłodzić?
myślę, że tak:)