Kakaowy budyń jaglany

  • 30 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • kasza jaglana 1 szklanka
  • mleko roślinne 4 szklanki
  • kakao 3-4 łyżki
  • cukier/ksylitol/dowolny syrop/melasa 3-4 łyżki

Kolejny budyń z kaszy jaglanej – tym razem w wersji kakaowej. Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu, smakuje nie tylko dzieciakom;)

DSC_7555_2

Kakaowy budyń jaglany

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Zalewam mlekiem roślinnym (naturalnym, waniliowym lub czekoladowym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
  3. Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem lub dowolnym syropem.
  4. Dodaję kakao.
  5. Blenduję na gładką masę.
  6. Wlewam do słoiczków/szklanek i po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
  7. Możecie podać z owocami, konfiturą wiśniową, posypać utartą czekoladą albo polać syropem.

Smacznego!

DSC_7572_2

Kakaowy budyń jaglany

DSC_7547_2

Kakaowy budyń jaglany

DSC_7546_2

Kakaowy budyń jaglany

2 komentarze

Skomentuj