Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleko roślinne 4 szklanki
- kakao 3-4 łyżki
- cukier/ksylitol/dowolny syrop/melasa 3-4 łyżki
Kolejny budyń z kaszy jaglanej – tym razem w wersji kakaowej. Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego budyniu, smakuje nie tylko dzieciakom;)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym (naturalnym, waniliowym lub czekoladowym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem lub dowolnym syropem.
- Dodaję kakao.
- Blenduję na gładką masę.
- Wlewam do słoiczków/szklanek i po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
- Możecie podać z owocami, konfiturą wiśniową, posypać utartą czekoladą albo polać syropem.
Smacznego!
Bardzo dobry. Dorzuciłam kilka kostek gorzkiej czekolady a zmniejszyłam ilość kakao.
🙂