Składniki:
- kalafior połowa
- cebula 1 sztuka
- ew. pomidor 1 sztuka
- oliwa lub olej rzepakowy do podsmażenia
- kurkuma 2/3 łyżeczki
- czarna sól kala namak do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- świeżo zmielony czarny pieprz do posypania
- szczypiorek do posypania
- ew. pomidorki koktajlowe do posypania
Kalafior w wersji śniadaniowej:)
Wykonanie:
- Na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy podsmażam pokrojoną cebulę.
- Kalafiora dzielę na różyczki i rozdrabniam w malakserze (możecie też utrzeć go na tarce).
- Do podsmażonej cebuli dodaję kalafiora, pokrojonego w kosteczkę pomidora, przyprawy, podlewam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem, aż kalafior będzie miękki.
- Na talerzu posypuję szczypiorkiem i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
- W wersji beztłuszczowej możecie cebulę usmażyć na suchej patelni lub z odrobiną wody (tak jak w tym przepisie)
Smacznego!
Zdjęcie zachęcające do jedzenia. 🙂
Właśnie zajadam na śniadanko – pychaa !
Super:) Smacznego:)
Wooow jaka stronaa elegancko mam ochote wypróbować wszystkie przepisyyyyy =D Jak już ją znalazłam tak zostanę tu na dłużej. Dziękuję Ci za tą cudowną stronę . Pozdrawiam
Cieszę się, rozgość się;)
Właśnie zjadłam, róbcie bo smaczne 🙂