Składniki:
- kalafior 1 sztuka
- marchew 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- oliwki zielone 1 filiżanka (200 ml)
- rodzynki garść
- cytryna 1 sztuka
- koperek pół pęczka
- kumin 1 łyżka
- chilli 1 papryczka
- sól do smaku
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy 3 łyżki
- kuskus do podania
Marokańskie danie z kalafiorem w roli głównej. Obowiązkowo z rodzynkami i zielonymi oliwkami:)
Wykonanie:
- Kalafiora dzielę na różyczki, marchewkę kroję na kawałki a cebulę na ćwiartki.
- Wszystko umieszczam w naczyniu żaroodpornym, dodaję oliwki, rodzynki, chilli, przyprawy, oliwę, sok z cytryny i koperek.
- Zapiekam pod przykryciem około godzinę w 200 stopniach.
- Podaję z kuskusem.
Smacznego!
Brak komentarzy