Składniki:
- pełnoziarniste pieczywo kilka kromek
- dojrzałe awokado 1 sztuka
- pomidor/pomidorki koktajlowe
- pasta z fasoli, cieciorki lub soczewicy
- ew. ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, kiełki
- ew, ulubione przyprawy
To właściwie nie przepis, a pomysł na pożywne, pełnowartościowe śniadanie. Pełnoziarniste pieczywo z plasterkami dojrzałego awokado, koniecznie w połączeniu z pomidorem (kwasy tłuszczowe zawarte w awokado zwiększają wchłanianie i przyswajanie karotenoidów, których w pomidorach jest dużo) i pastą ze strączków (np. taką, taką lub taką). Śniadanie bogate w węglowodany złożone, błonnik, białko, zdrowe tłuszcze, witaminy.
Wykonanie:
- Kanapki smaruję pastą ze strączków, np: Jednoskładnikową pastą z fasoli, Hummusem z zielonego groszku, Najprostszą pastą z soczewicy lub Hummusem z suszonymi pomidorami.
- Na górze układam plasterki awokado, pomidora, ogórka, rzodkiewki, posypuję szczypiorkiem, kiełkami, wędzoną papryką lub oregano.
Smacznego!
Przeurocze zdjęcia. 🙂