Składniki:
- czerwona kapusta 1/2 główki
- ziemniaki 3 sztuki
- marchewka 1 sztuka
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- olej rzepakowy do podsmażenia
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- kminek mielony 1 łyżeczka
- ocet winny 4 łyżki
- śmietanka roślinna 1 kartonik
- sól, pieprz do smaku
Kapuśniak, który wygląda jak barszcz, a smakuje jak… 😉
Wykonanie:
- Cebulę podsmażam w garnku na oleju rzepakowym,
- Dodaję pokrojoną drobno marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Zalewam wodą i gotuję aż kapusta będzie miękka (około 30 minut)
- Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję jeszcze 5-10 minut.
- Na koniec wlewam ocet winny i zaciągam śmietanką roślinną. Jeśli nie mam śmietanki, to zabielam tak.
- Smakuję i ewentualnie dodaję jeszcze octu winnego (zupa powinna mieć słodko-kwaśny smak).
Smacznego!
Wypróbowane, świetna sprawa! Dużo zmienia ziele angielskie i liść laurowy, nieodzowni towarzysze czerwonej kapusty. Jeśli nie dysponujemy octem winnym można zastąpić go sokiem z cytryny.
Cieszę się:)