Kapuśniak z czerwonej kapusty

  • 40 min
  • 12 składników
100%

Składniki:

  • czerwona kapusta 1/2 główki
  • ziemniaki 3 sztuki
  • marchewka 1 sztuka
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • olej rzepakowy do podsmażenia
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • ocet winny 4 łyżki
  • śmietanka roślinna 1 kartonik
  • sól, pieprz do smaku

Kapuśniak, który wygląda jak barszcz, a smakuje jak… 😉

DSC_09651

Kapuśniak z czerwonej kapusty

Wykonanie:

  1. Cebulę podsmażam w garnku na oleju rzepakowym,
  2. Dodaję pokrojoną drobno marchewkę, pietruszkę i poszatkowaną kapustę. Dodaję liść laurowy, ziele angielskie, kminek, sól i pieprz. Zalewam wodą i gotuję aż kapusta będzie miękka (około 30 minut)
  3. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję jeszcze 5-10 minut.
  4. Na koniec wlewam ocet winny i zaciągam śmietanką roślinną. Jeśli nie mam śmietanki, to zabielam tak.
  5. Smakuję i ewentualnie dodaję jeszcze octu winnego (zupa powinna mieć słodko-kwaśny smak).

Smacznego!

DSC_09701

Kapuśniak z czerwonej kapusty

DSC_09791

Kapuśniak z czerwonej kapusty

2 komentarze

  1. Wypróbowane, świetna sprawa! Dużo zmienia ziele angielskie i liść laurowy, nieodzowni towarzysze czerwonej kapusty. Jeśli nie dysponujemy octem winnym można zastąpić go sokiem z cytryny.

Skomentuj