Składniki:
- włoszczyzna 1 pęczek
- kasza gryczana 100 g (pół filiżanki)
- kapusta kiszona pół kilo
- ziemniaki 4 średnie
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- liście laurowe 3 sztuki
- kminek 1 łyżeczka
- majeranek 1 łyżka
- pieprz czarny do smaku
- ew. lubczyk suszony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- ziele angielskie kilka ziarenek
- ew. kurkuma pół łyżeczki (dla koloru)
Też lubicie połączenie kaszy gryczanej i kiszonej kapusty? Czemu by nie w kapuśniaku?;)
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję utartą marchewkę, pokrojoną pietruszkę i seler oraz kaszę gryczaną.
- Dodaję przyprawy, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję około 10 minut.
- Dodaję pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotuję kolejne 10 minut.
- Dodaję pokrojoną kiszoną kapustę (jeśli nie lubicie kwaśnych zup, możecie przepłukać kapustę) i gotuję jeszcze 20 minut.
- Smakuję i doprawiam w razie konieczności.
Smacznego!
Z jęczmienną jadłam. Takiego kapuśniaku jeszcze nie jadłam. Pewnie pychotka:)
a faktycznie, teraz mi się przypomniał smak dzieciństwa krupnik z kiszoną kapustą:)
A czy kasza gryczana prażona czy biała do tego kapuśniaku ?
u mnie prażona:)
Zrobiłam dzis 🙂 Ominęłam kminek,bo go niestety nie lubię :-/ ,ale
zupa i tak wyszła przepyszna 🙂
Zabrakło w tym przepisie najwazniejszego składnika, który kapuście dodaje smaku: grzybów, najlepiej lesnych, 0dsmaz0nych na oliwie z oliwek.
oj tak, grzyby tu pasują:)