Składniki:
- kapusta włoska 1 główka
- olej (u mnie rzepakowy) 4 łyżki
- mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 4 łyżki
- mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- biały pieprz pół łyżeczki
- sól do smaku (u mnie pół łyżeczki)
Pieczona kapusta włoska polana sosem beszamelowym z dodatkiem gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Proste i minimalistyczne danie.
Wykonanie:
- Z kapusty zdejmuję wierzchnie liście i kroję ją na ćwiartki.
- Układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
- W środek każdego kawałka wbijam wykałaczkę, żeby się nie rozpadł.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Dodaję mąkę i podsmażam mieszając, aż mąka zacznie pachnieć.
- Powoli wlewam mleko, mieszając, żeby nie powstały grudki.
- Podgrzewam i gotuję przez chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaję sól, gałkę i biały pieprz.
- Sosem polewam kapustę i zapiekam pod przykryciem około pół godziny w 200 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy