Kapusta włoska zapieczona pod beszamelem

  • 15 min
  • 7 składników
100%

Składniki:

  • kapusta włoska 1 główka
  • olej (u mnie rzepakowy) 4 łyżki
  • mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 4 łyżki
  • mleko roślinne 1 szklanka (250 ml)
  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • sól do smaku (u mnie pół łyżeczki)

Pieczona kapusta włoska polana sosem beszamelowym z dodatkiem gałki muszkatołowej i białego pieprzu. Proste i minimalistyczne danie.

dsc_6675_2

Wykonanie:

  1. Z kapusty zdejmuję wierzchnie liście i kroję ją na ćwiartki.
  2. Układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem.
  3. W środek każdego kawałka wbijam wykałaczkę, żeby się nie rozpadł.
  4. Na patelni rozgrzewam olej.
  5. Dodaję mąkę i podsmażam mieszając, aż mąka zacznie pachnieć.
  6. Powoli wlewam mleko, mieszając, żeby nie powstały grudki.
  7. Podgrzewam i gotuję przez chwilę, mieszając, aż sos zgęstnieje.
  8. Dodaję sól, gałkę i biały pieprz.
  9. Sosem polewam kapustę i zapiekam pod przykryciem około pół godziny w 200 stopniach.

Smacznego!

dsc_6667_2

dsc_6683_2

dsc_6678_2

 

Brak komentarzy

Skomentuj