Składniki:
- biała kapusta 1 mała główka
- czerwona papryka 3 sztuki
- zielona papryka 2 sztuki
- koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
- olej/oliwa ok. 2 łyżki
- przyprawa do gyrosa lub kebabu 1 czubata łyżka
- czosnek suszony 1 łyżka
- oregano suszone 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- liść laurowy 3 sztuki
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
Kapusta duszona z papryką. Proste danie mojej mamy, które uwielbiam. Pyszna z pieczywem, albo jako dodatek do kaszy lub ziemniaków. Taką kapustę możecie przygotować również na poście dr Dąbrowskiej, jeśli pominiecie oliwę i zmodyfikujecie przyprawy.
Wykonanie:
- Kapustę i paprykę kroję w kostkę i wkładam do garnka.
- Dodaję przyprawy, oliwę, zalewam filiżanką wody (ok. 200 ml) i gotuję pod przykryciem około pół godziny.
- Przed końcem gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam dokładnie i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Doprawiam do smaku solą i ostrą papryką.
Smacznego!
kochana, a czy na poście dr Dąbrowskiej można wędzoną paprykę jako przyprawę?
Chyba nie… Czy ktos potwierdzi czy tak jest?;)