Składniki:
- kasza bulgur sucha 1 szklanka
- kurki 200 g
- czarnuszka 1 łyżka
- pietruszka 1 mały pęczek
- czosnek 2 ząbki
- cebula 2 sztuki
- sos sojowy do smaku (u mnie ok. 3 łyżki)
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- pieprz świeżo zmielony do smaku
Kasza bulgur z kurkami i czarnuszką. Do tego czosnek, pietruszka i sos sojowy. Czasem najlepiej minimalistycznie:)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukuję i zalewam 2,5 szklankami wody. Gotuję 7 minut i zostawiam pod przykryciem, aż spęcznieje (około 10-15 minut).
- Na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję czarnuszkę i podsmażam przez chwilę, mieszając.
- Dodaję oczyszczone kurki i smażę 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie rozgniatam czosnek i odkładam (tutaj zobacz dlaczego).
- Kurki podlewam sosem sojowym, dodaję kaszę, pieprz, poszatkowaną pietruszkę i czosnek.
- Mieszam.
Smacznego!
Brak komentarzy