Kaszotto z grzybami i rozmarynem

  • 20 min
  • 10 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • kasza gryczana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • suszone grzyby leśne duża garść
  • rozmaryn 1 gałązka
  • orzechy włoskie duża garść
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • 2 ćwiartki cytryny do podania

Super proste danie, a jednocześnie pyszne, aromatyczne i sycące. Wystarczy kilka składników;)

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukuję wodą i wsypuję do garnka. Dodaję suszone grzyby, drobno pokrojony rozmaryn i sól do smaku.
  2. Zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn (około 15 minut). Następnie pozostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
  3. W międzyczasie orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Na dużej patelni na oliwie lub oleju podsmażam pokrojona cebulę i pokrojone ząbki czosnku na złoty kolor.
  5. Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, podlewam ciemnym sosem sojowym, dodaję pieprz do smaku i smażę przez chwilę razem, mieszając.
  6. Na talerzach posypuję uprażonymi orzechami włoskimi. Podaję z kawałkiem cytryny.

Smacznego!

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Kaszotto z grzybami i rozmarynem

Brak komentarzy

Skomentuj