Składniki na 2 porcje:
- kasza gryczana surowa 1 szklanka (250 ml)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- suszone grzyby leśne duża garść
- rozmaryn 1 gałązka
- orzechy włoskie duża garść
- sos sojowy ciemny 2 łyżki
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 ćwiartki cytryny do podania
Super proste danie, a jednocześnie pyszne, aromatyczne i sycące. Wystarczy kilka składników;)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukuję wodą i wsypuję do garnka. Dodaję suszone grzyby, drobno pokrojony rozmaryn i sól do smaku.
- Zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję i gotuję na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie płyn (około 15 minut). Następnie pozostawiam pod przykryciem jeszcze na 10 minut.
- W międzyczasie orzechy włoskie prażę przez chwilę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Na dużej patelni na oliwie lub oleju podsmażam pokrojona cebulę i pokrojone ząbki czosnku na złoty kolor.
- Do cebuli dodaję ugotowaną kaszę, podlewam ciemnym sosem sojowym, dodaję pieprz do smaku i smażę przez chwilę razem, mieszając.
- Na talerzach posypuję uprażonymi orzechami włoskimi. Podaję z kawałkiem cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy