Kawa po wietnamsku

  • 5 min
  • 3 składniki

Składniki:

  • kawa mielona (najlepiej wietnamska kawa Trung Nguyen) 2 łyżeczki
  • ew. słodzone mleko zagęszczone (w wersji wegańskiej śmietanka roślinna) 5 łyżek
  • gorąca woda 1 filiżanka (150 ml)

Znacie przyrząd widoczny na zdjęciu? To zaparzacz do kawy o nazwie Phin, który kilka lat temu przywiozłam z Wietnamu. Zaparzanie kawy przy jego pomocy działa na zasadzie przelewu, bez użycia filtrów. Uwielbiam go, m. in. za to, że jest niewielki, lekki i można go zabrać ze sobą na każdy wyjazd, nawet camping, czy pod namiot;) Tradycyjnie kawę w Wietnamie pije się ze słodkim, skondensowanym mlekiem na ciepło lub z dodatkiem lodu na zimno. Równie pyszna jest w wersji wegańskiej z dodatkiem śmietanki roślinnej:)

Phin

Kawa po wietnamsku

Wykonanie:

  1. Do filiżanki lub szklanki wlewamy mleko lub śmietankę. Jeśli pijesz czarną kawę, pomiń ten krok. Jeśli pijesz kawę na zimno, dodaj kostki lodu.
  2. Do wietnamskiego zaparzacza (Phin) wsypujemy kawę, ubijamy ją łyżeczką i przykrywamy okrągłą częścią zaparzacza, dociskając.
  3. Powoli wlewamy wodę, (ok. 40-50 ml). Czekamy chwilę, aż woda wsiąknie w kawę i dolewamy resztę.
  4. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut żeby kawa się zaparzyła.

Smacznego!

kawa wietnamska

Kawa po wietnamsku

wietnamska kawa

Kawa po wietnamsku

kawa w Wietnamie

Kawa po wietnamsku

kawa z Wietnamu

Kawa po wietnamsku

2 komentarze

Skomentuj