Składniki:
- kawa mielona (najlepiej wietnamska kawa Trung Nguyen) 2 łyżeczki
- ew. słodzone mleko zagęszczone (w wersji wegańskiej śmietanka roślinna) 5 łyżek
- gorąca woda 1 filiżanka (150 ml)
Znacie przyrząd widoczny na zdjęciu? To zaparzacz do kawy o nazwie Phin, który kilka lat temu przywiozłam z Wietnamu. Zaparzanie kawy przy jego pomocy działa na zasadzie przelewu, bez użycia filtrów. Uwielbiam go, m. in. za to, że jest niewielki, lekki i można go zabrać ze sobą na każdy wyjazd, nawet camping, czy pod namiot;) Tradycyjnie kawę w Wietnamie pije się ze słodkim, skondensowanym mlekiem na ciepło lub z dodatkiem lodu na zimno. Równie pyszna jest w wersji wegańskiej z dodatkiem śmietanki roślinnej:)

Kawa po wietnamsku
Wykonanie:
- Do filiżanki lub szklanki wlewamy mleko lub śmietankę. Jeśli pijesz czarną kawę, pomiń ten krok. Jeśli pijesz kawę na zimno, dodaj kostki lodu.
- Do wietnamskiego zaparzacza (Phin) wsypujemy kawę, ubijamy ją łyżeczką i przykrywamy okrągłą częścią zaparzacza, dociskając.
- Powoli wlewamy wodę, (ok. 40-50 ml). Czekamy chwilę, aż woda wsiąknie w kawę i dolewamy resztę.
- Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na kilka minut żeby kawa się zaparzyła.
Smacznego!

Kawa po wietnamsku

Kawa po wietnamsku

Kawa po wietnamsku

Kawa po wietnamsku
Wygląda świetnie 😉
Takiej kawy jeszcze nie piłam 🙂