Składniki na 4 porcje:
- kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol/dowolny syrop ok. 4 łyżki
- kawa rozpuszczalna (można też użyć zbożowej) 2-4 łyżki
Jaglany budyń kawowy – jedna z moich ulubionych wersji budyniu jaglanego. Zróbcie w słoiczku i zabierzcie do pracy. Taka porcja energii przyda się w momencie kryzysu:)
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym (naturalnym lub waniliowym) i gotuję około 20 minut (aż kasza będzie bardzo miękka).
- Dosładzam cukrem/cukrem trzcinowym/ksylitolem/erytrolem lub dowolnym syropem.
- Blenduję na gładką masę.
- Odkładam kilka łyżek, a do reszty dodaję kawę i blenduję (zamiast kawy rozpuszczalnej możecie dodać małą filiżankę mocnego espresso).
- Smakuję masę i w razie potrzeby dodaję więcej kawy lub dosładzam.
- Wlewam do słoiczków/szklanek najpierw masę kawową, a na górę cienką warstwę białej masy, żeby imitowała śmietankę;)
- Po ostygnięciu przechowuję w lodówce.
- Możecie podać z malinami, wiśniami, konfiturą albo polać syropem.
Smacznego!
czy da sie jakos zastapic kawe rozpuszczalna? kawa zaparzona juz moze? nie pijam rozpuszczalnej bo to niezdrowe 😛 a mam ochote na budyn 🙂
No pewnie, u mnie jest szybka wersja z kawą rozpuszczalną, ale możesz zaparzyć espresso albo bardzo mocną kawę i zblendować ją z masą (tylko bez fusów;)
Jupiii dzieki 😀
A czy można kawę zastąpić np kakao? Albo owocami, konfiturami, domowym dżemem? Pozdrawiam:)
Oczywiście, że można:) Ja robię budynie jaglane w różnych wersjach, z kakao, gorzką czekoladą, owocami, bakaliami, karobem, wiórkami kokosowymi, makiem, zmiksowanymi daktylami itd:)
Można zrobić z kawy zbożowej też :).
dokładnie:) dopiszę w przepisie:)
Czy kaszę jaglaną można ugotować na wodzie?
można, ale nie wiem, czy będzie tak smaczny…
Świetny przepis!!! Koniecznie muszę spróbować!!!
ile porcji wychodzi ?
ok 6 porcji