Składniki na tortownicę 18 cm:
- śmietanka sojowa 2 filiżanki (po 200 ml)
- maliny (ew. jagody, owoce leśne, porzeczki) 1 szklanka (250 ml) + do posypania
- agar 1 czubata łyżeczka
- erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
- wanilia (w paście lub ekstrakcie) do smaku (u mnie pół łyżeczki pasty)
- ew. płatki migdałowe do posypania
Błyskawiczny wegański KETO serniczek na bazie śmietanki sojowej. Robi się w pięć minut:)
Wykonanie:
- Śmietankę sojową wlewam do garnuszka.
- Dodaję wanilię, erytrol i agar. Mieszam dokładnie trzepaczką.
- Zagotowuję i gotuję przez 2 minuty na małym ogniu, mieszając.
- Wsypuję maliny (u mnie mrożone), mieszam i przekładam do małej tortownicy. Posypuję garścią malin.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby serniczek stężał.
- Przed podaniem posypuję płatkami migdałowymi (możecie je podprażyć na suchej patelni, żeby się zarumieniły).
Smacznego!
Czym można zastąpić śmietankę sojową? Uczulenie…
można użyć innej śmietanki roślinnej:)
Hej, może być śmietanka owsiana lub migdałowa? 🙂
jasne:)
Czy mozna uzyc mleka kokosowego? Real thai np(ktore jest dosc tłuste)?
tak:)
Czy owoce dałaś całe czy zblendowane?
ja dodałam w całości