Kiczeri – indyjskie danie na wzmocnienie

  • 10 min
  • 12 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • ryż jaśminowy lub basmati 1 filiżanka (200 ml)
  • soczewica żółta, czerwona lub zielona 1 filiżanka (200 ml)
  • marchewka 1 sztuka
  • nierafinowany olej kokosowy 2 łyżki
  • świeży imbir kawałek ok 2 cm
  • garam masala 1 łyżeczka
  • czarnuszka 1 łyżeczka
  • kurkuma 2/3 łyżeczki
  • kolendra w ziarnach 2/3 łyżeczki
  • kumin w ziarnach 2/3 łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • świeża kolendra, pietruszka lub szczypiorek do podania

Proste i jednocześnie niezwykłe ajurwedyjskie danie: odżywcze, sycące, aromatyczne, lekkostrawne, rozgrzewające i wspierające trawienie. Idealne w sezonie jesienno-zimowym.

Kiczeri - indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri – indyjskie danie na wzmocnienie

Wykonanie:

  1. Ryż i soczewicę dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam wodą na noc.
  2. Odsączam je.
  3. W moździerzu rozcieram ziarna kolendry i kuminu.
  4. Na tarce ścieram imbir.
  5. Ucieram marchewkę.
  6. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewam olej kokosowy, imbir, kumin i kolendrę. Smażę przez chwilę, mieszając.
  7. Dodaje kurkumę, garam masalę i smażę przez chwilę. Uważam, żeby przyprawy się nie przypaliły.
  8. Następnie dodaję utartą marchewkę, odsączony ryż i soczewicę. Mieszam dokładnie, smażąc wszystko razem.
  9. Zalewam wodą na kilka centymetrów powyżej zawartości. Zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut.
  10. Dodaję sól i pieprz do smaku oraz roztarte w moździerzu nasiona czarnuszki.
  11. Na talerzach posypuję zieleniną.

Smacznego!

Kiczeri - indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri – indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri - indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri – indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri - indyjskie danie na wzmocnienie

Kiczeri – indyjskie danie na wzmocnienie

Brak komentarzy

Skomentuj