Składniki na 4 porcje:
- ryż jaśminowy lub basmati 1 filiżanka (200 ml)
- soczewica żółta, czerwona lub zielona 1 filiżanka (200 ml)
- marchewka 1 sztuka
- nierafinowany olej kokosowy 2 łyżki
- świeży imbir kawałek ok 2 cm
- garam masala 1 łyżeczka
- czarnuszka 1 łyżeczka
- kurkuma 2/3 łyżeczki
- kolendra w ziarnach 2/3 łyżeczki
- kumin w ziarnach 2/3 łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- świeża kolendra, pietruszka lub szczypiorek do podania
Proste i jednocześnie niezwykłe ajurwedyjskie danie: odżywcze, sycące, aromatyczne, lekkostrawne, rozgrzewające i wspierające trawienie. Idealne w sezonie jesienno-zimowym.
Wykonanie:
- Ryż i soczewicę dokładnie przepłukuję wodą, a następnie zalewam wodą na noc.
- Odsączam je.
- W moździerzu rozcieram ziarna kolendry i kuminu.
- Na tarce ścieram imbir.
- Ucieram marchewkę.
- Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewam olej kokosowy, imbir, kumin i kolendrę. Smażę przez chwilę, mieszając.
- Dodaje kurkumę, garam masalę i smażę przez chwilę. Uważam, żeby przyprawy się nie przypaliły.
- Następnie dodaję utartą marchewkę, odsączony ryż i soczewicę. Mieszam dokładnie, smażąc wszystko razem.
- Zalewam wodą na kilka centymetrów powyżej zawartości. Zmniejszam ogień, przykrywam i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut.
- Dodaję sól i pieprz do smaku oraz roztarte w moździerzu nasiona czarnuszki.
- Na talerzach posypuję zieleniną.
Smacznego!




Brak komentarzy