Składniki:
- cebula 2 sztuki
- kimchi (przepis na blogu) 1 szklanka (250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- ulubiony ryż 200 g
- sos sojowy do smaku
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
- ew. dowolne algi (np. kombu lub wakame) 1 łyżka pokruszonych
- szczypiorek do posypania
- sezam (u mnie czarny) do posypania
Moja wegańska wersja smażonego ryżu po koreańsku z dodatkiem kimchi – pikantnej, kiszonej kapusty pekińskiej.
Wykonanie:
- Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na dużej patelni na oleju podsmażam cebule i pokruszone algi.
- Dodaję pokrojone tofu, kapustę kimchi (możecie użyć domowej – przepis tutaj, lub kupnej), podlewam sosem sojowym i dodaję ugotowany ryż.
- Smażę przez chwilę razem, mieszając.
- Ryż podaję posypany sezamem i szczypiorkiem.
Smacznego!
Jezus, ale dobre. Miało być na dwa obiady, a skomsumowałam właśnie całą patelnię tego😀 pozdrawiam z krzesła, bowiem wstać nie mogę 😉
:)))