Kimchi Jeon – koreańskie placki z kimchi

  • 20 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 2 osoby:

  • kimchi 1 słoiczek (300 g)
  • cebula biała lub czerwona 1 mała sztuka
  • mąka z ciecierzycy 8 płaskich łyżek
  • sezam czarny lub biały 2 łyżki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • szczypiorek, kolendra do podania
  • sos sojowy do podania
  • sambal oelek 1 łyżeczka

Koreańskie placuszki z kimchi, czyli Kimchi Jeon w wegańskiej wersji, z dodatkiem bogatej w białko i składniki odżywcze mąki z ciecierzycy. Wyraziste, pikantne, kwaskowate – dla wielbicieli intensywnych, azjatyckich smaków.

Kimchi Jeon - koreańskie placki z kimchi

Kimchi Jeon – koreańskie placki z kimchi

Wykonanie:

  1. Kapustę kimchi przekładam do miski (razem z płynem) i kroję na mniejsze kawałki.
  2. Dodaję drobno posiekaną cebulkę, łyżkę sezamu i mąkę z ciecierzycy (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
  3. Odstawiam na 10 minut.
  4. Kroję szczypiorek.
  5. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy lub oleju.
  6. Łyżką nakładam placki i lekko spłaszczam.
  7. Smażę na średnim ogniu przez chwilę z każdej strony (aż się zarumienią), delikatnie odwracając łopatką.
  8. W miseczce mieszam sos sojowy z sosem sambal (lub innym sosem chilli albo posiekanym świeżym chilli).
  9. Placki podaję posypane pozostałym sezamem, szczypiorkiem i/lub kolendrą w towarzystwie sosu.
  10. Kimchi Jeon mogą stanowić samodzielną przystawkę, przekąskę. Można je również podać w towarzystwie ryżu jako pełnowymiarowy posiłek.

Smacznego!

Kimchi Jeon - koreańskie placki z kimchi

Kimchi Jeon – koreańskie placki z kimchi

Kimchi Jeon - koreańskie placki z kimchi

Kimchi Jeon – koreańskie placki z kimchi

Brak komentarzy

Skomentuj