Składniki na 2 osoby:
- kimchi 1 słoiczek (300 g)
- cebula biała lub czerwona 1 mała sztuka
- mąka z ciecierzycy 8 płaskich łyżek
- sezam czarny lub biały 2 łyżki
- olej lub oliwa do smażenia
- szczypiorek, kolendra do podania
- sos sojowy do podania
- sambal oelek 1 łyżeczka
Koreańskie placuszki z kimchi, czyli Kimchi Jeon w wegańskiej wersji, z dodatkiem bogatej w białko i składniki odżywcze mąki z ciecierzycy. Wyraziste, pikantne, kwaskowate – dla wielbicieli intensywnych, azjatyckich smaków.
Wykonanie:
- Kapustę kimchi przekładam do miski (razem z płynem) i kroję na mniejsze kawałki.
- Dodaję drobno posiekaną cebulkę, łyżkę sezamu i mąkę z ciecierzycy (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
- Odstawiam na 10 minut.
- Kroję szczypiorek.
- Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy lub oleju.
- Łyżką nakładam placki i lekko spłaszczam.
- Smażę na średnim ogniu przez chwilę z każdej strony (aż się zarumienią), delikatnie odwracając łopatką.
- W miseczce mieszam sos sojowy z sosem sambal (lub innym sosem chilli albo posiekanym świeżym chilli).
- Placki podaję posypane pozostałym sezamem, szczypiorkiem i/lub kolendrą w towarzystwie sosu.
- Kimchi Jeon mogą stanowić samodzielną przystawkę, przekąskę. Można je również podać w towarzystwie ryżu jako pełnowymiarowy posiłek.
Smacznego!
Brak komentarzy