Kiszona botwinka

  • 10 min
  • 5 składników
100%

Składniki na 3 litrowe słoiki:

  • botwinka 1 duży pęczek
  • czosnek 6 ząbków
  • liście laurowe 6 sztuk
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sól (ja używam kamiennej) 2 łyżki

Kiszona botwinka jest pyszną bazą do chłodników. Nie trzeba jej gotować i dzięki temu zachowuje wszystkie wartości odżywcze i probiotyki. Ja dodaję ją też do sałatek, na kanapki, jem prosto ze słoika, a wodę po kiszeniu wypijam;)

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Wykonanie:

  1. W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
  2. Botwinkę myję i kroję.
  3. Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
  4. Do słoików wkładam botwinkę, dodaję przyprawy i czosnek.
  5. Zalewam wodą z solą i przyciskam czymś botwinkę, żeby nie dotykała powierzchni wody, bo może spleśnieć (ja używam szklanek wypełnionych wodą).
  6. Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać łyżkę płynu z poprzedniej kiszonki. Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
  7. Gdy botwinka jest już ukiszona, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.
  8. Spróbujcie też kiszonej marchewki😉

Smacznego!

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

Kiszona botwinka

2 komentarze

  1. Czy botwinke daje sie razem z buraczkami czy same lodygi i liscie? I czy taka botwinka nadaje sie na zupe – botwinke – na ciepło taka?

Skomentuj