Składniki na 1 litrowy słoik:
- papryka czerwona, zielona lub żółta 2 średnie sztuki
- czosnek 3 ząbki
- liście laurowe 3 sztuki
- sól (ja używam kamiennej) 1 łyżka
- ew. papryczka chilli 1 sztuka
Kiszona papryka to mój ostatni HIT;) Jest pyszna do kanapek, burgerów, jako dodatek do obiadu i do sałatek. I robi się ją super prosto;)
Wykonanie:
- Do miski lub garnka wlewam 1 litr wody, dodaję 1 łyżkę soli i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
- Papryki dokładnie myję i kroję na kawałki. Ząbki czosnku obieram i kroję na pół.
- Papryki układam w litrowym słoiku na przemian z ulubionymi dodatkami, np. ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi, papryczką chilli.
- Zalewam wodą z solą.
- Dociskam tak, żeby zawartość nie wypływała na powierzchnię wody (ja słoiki dociskam szklanką wypełnioną wodą).
- Odstawiam na kilka dni (Są gotowe w zależności od temperatury i tego, jaki stopień ukiszenia lubicie;)
- Gdy są gotowe, zakręcam słoik i przechowuję w lodówce.
- Spróbujcie też kiszonej marchewki 😉
Smacznego!
Ja ostatnio robiłam kiszoną rzodkiewkę. Papryki wydają się być również ciekawym pomysłem <3 Warto wprowadzić jakieś urozmaicenie i nie skupiać się wyłącznie na ogórkach 😉
Jak ja sie ciesze, ze znalazlam Twoja strone! Kisilam marchewke i robilam ogorki z curry od Ciebie, potem kombinowalam z marchewka i kalafiorem, wszystko latwe i pyszne. Bardzo dziekuje za przepisy, papryke na pewno tez zrobie.
Super! Bardzo się cieszę!:)
Paprykę zalewamy gorącą wodą z solą?
ja zalewam zimną:)