Kiszona papryka

  • 5 min
  • 5 składników

Składniki na 1 litrowy słoik:

  • papryka czerwona, zielona lub żółta 2 średnie sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • sól (ja używam kamiennej) 1 łyżka
  • ew. papryczka chilli 1 sztuka

Kiszona papryka to mój ostatni HIT;) Jest pyszna do kanapek, burgerów, jako dodatek do obiadu i do sałatek. I robi się ją super prosto;)

papryka kiszona

Kiszona papryka

Wykonanie:

  1. Do miski lub garnka wlewam 1 litr wody, dodaję 1 łyżkę soli i mieszam, żeby sól się rozpuściła.
  2. Papryki dokładnie myję i kroję na kawałki. Ząbki czosnku obieram i kroję na pół.
  3. Papryki układam w litrowym słoiku na przemian z ulubionymi dodatkami, np. ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi, papryczką chilli.
  4. Zalewam wodą z solą.
  5. Dociskam tak, żeby zawartość nie wypływała na powierzchnię wody (ja słoiki dociskam szklanką wypełnioną wodą).
  6. Odstawiam na kilka dni (Są gotowe w zależności od temperatury i tego, jaki stopień ukiszenia lubicie;)
  7. Gdy są gotowe, zakręcam słoik i przechowuję w lodówce.
  8. Spróbujcie też kiszonej marchewki 😉

Smacznego!

kiszonki

Kiszona papryka

domowe kiszonki

Kiszona papryka

kiszone warzywa

Kiszona papryka

 

5 komentarzy

  1. Jak ja sie ciesze, ze znalazlam Twoja strone! Kisilam marchewke i robilam ogorki z curry od Ciebie, potem kombinowalam z marchewka i kalafiorem, wszystko latwe i pyszne. Bardzo dziekuje za przepisy, papryke na pewno tez zrobie.

Skomentuj