Kiszona surówka z marchewki

  • 15 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 litrowe słoiki:

  • marchew 6 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól 2 łyżki

Była już kiszona marchewka, a tym razem wrzucam przepis na moją ulubioną ostatnio surówkę z marchewki. Jest pyszna, super prosta i super zdrowa;)

kiszona marchewka

Kiszona surówka z marchewki

Wykonanie:

  1. W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
  2. Marchew obieram, myję i kroję w serpentyny przy pomocy spiralizera lub ucieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
  4. Do słoików wkładam marchewki, przesypując przyprawami i czosnkiem.
  5. Zalewam wodą z solą i przyciskam czymś marchewkę, żeby nie dotykała powierzchni wody, bo może spleśnieć (ja używam szklanek wypełnionych wodą).
  6. Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać łyżkę płynu z poprzedniej kiszonki.
  7. Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
  8. Gdy marchewka jest już ukiszona, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.
  9. Podaję jako surówkę z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju lnianego, jako dodatek do dań i wege wrapów. Marchewka jest pyszna jako dodatek do wegańskiego kebaba.
  10. Wodą z kiszonki zakwaszam zupy, polewam surówki i sałatki albo wypijam:)

Smacznego!

kiszona marchew

Kiszona surówka z marchewki

marchew kiszona

Kiszona surówka z marchewki

najlepsza surówka z marchewki

Kiszona surówka z marchewki

5 komentarzy

  1. Czy możesz proszę wyjaśnić punkt nr 5? „Zalewam wodą z solą i przyciskam szklankami wypełnionymi wodą.” Nie rozumiem co mam zrobić. Wyjaśnisz proszę? Jakimi szklankami? Dziękuję 🙂

  2. Jak widzę, to nie wszyscy wiedzą, że można użyć podstawki pod szklankę odwróconą i na wierzchu stawiamy szklankę napełnioną wodą – służy za obciążnik, aby płyn przykrywał kiszonkę.

Skomentuj