Składniki na 2 litrowe słoiki:
- marchew 6 sztuk
- czosnek 4 ząbki
- liście laurowe 4 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- sól 2 łyżki
Była już kiszona marchewka, a tym razem wrzucam przepis na moją ulubioną ostatnio surówkę z marchewki. Jest pyszna, super prosta i super zdrowa;)
Wykonanie:
- W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
- Marchew obieram, myję i kroję w serpentyny przy pomocy spiralizera lub ucieram na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
- Do słoików wkładam marchewki, przesypując przyprawami i czosnkiem.
- Zalewam wodą z solą i przyciskam czymś marchewkę, żeby nie dotykała powierzchni wody, bo może spleśnieć (ja używam szklanek wypełnionych wodą).
- Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać łyżkę płynu z poprzedniej kiszonki.
- Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
- Gdy marchewka jest już ukiszona, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.
- Podaję jako surówkę z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju lnianego, jako dodatek do dań i wege wrapów. Marchewka jest pyszna jako dodatek do wegańskiego kebaba.
- Wodą z kiszonki zakwaszam zupy, polewam surówki i sałatki albo wypijam:)
Smacznego!
Czy możesz proszę wyjaśnić punkt nr 5? „Zalewam wodą z solą i przyciskam szklankami wypełnionymi wodą.” Nie rozumiem co mam zrobić. Wyjaśnisz proszę? Jakimi szklankami? Dziękuję 🙂
sorki:) chodzi o to, żeby docisnąć czymś marchewkę, żeby nie dotykała powierzchni wody. ja dociskam szklanką wypełnioną wodą:)
I te słoiku stoją w kuchni takie nie zakręcone, tak?
tak:)
Jak widzę, to nie wszyscy wiedzą, że można użyć podstawki pod szklankę odwróconą i na wierzchu stawiamy szklankę napełnioną wodą – służy za obciążnik, aby płyn przykrywał kiszonkę.