Kiszone buraki i zakwas z buraków

  • 10 min
  • 5 składników
100%

Składniki na 2 litry:

  • buraki 2 kg
  • czosnek 6 ząbków
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • sól 2 łyżki

Mój podstawowy przepis na kiszone buraki i zakwas z buraków. Możecie wzbogacić go o świeży imbir, kolendrę lub ulubione przyprawy. Zakwas najbardziej lubię pić sam, ale robię też z niego barszcz – to moja ulubiona wersja barszczu. Buraki dodaję do sałatek, robię z nich surówkę, wkładam do wrapów i pity albo jem same;)

 

buraki kiszone

Kiszone buraki i zakwas z buraków

Wykonanie:

  1. W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
  2. Buraki obieram, myję, kroję na kawałki lub w plastry.
  3. Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
  4. Do 2-litrowego słoika z szerokim otworem lub do kamiennego garnka wkładam kawałki buraków, przesypując przyprawami i czosnkiem.
  5. Zalewam wodą z solą i przyciskam małym talerzykiem i szklanką wypełniona wodą (tak, żeby składniki kiszonki nie wypływały, ani nie dotykały powierzchni wody, bo będą pleśnieć).
  6. Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać 2 łyżki płynu z poprzedniej kiszonki.
  7. Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
  8. Gdy buraki są już ukiszone, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Ukiszony zakwas możecie przecedzić, przelać do słoika lub butelki i wstawić do lodówki.
  9. Zakwas jest świetny do picia lub na barszcz. Z buraków możecie zrobić surówkę, dodać do sałatki, burgerów, wrapów lub dań obiadowych.

Smacznego!

 

kiszonki

Kiszone buraki i zakwas z buraków

kiszonka

Kiszone buraki i zakwas z buraków

zakwas na post dr Dąbrowskiej

Kiszone buraki i zakwas z buraków