Składniki na 2 litry:
- buraki 2 kg
- czosnek 6 ząbków
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- sól 2 łyżki
Mój podstawowy przepis na kiszone buraki i zakwas z buraków. Możecie wzbogacić go o świeży imbir, kolendrę lub ulubione przyprawy. Zakwas najbardziej lubię pić sam, ale robię też z niego barszcz – to moja ulubiona wersja barszczu. Buraki dodaję do sałatek, robię z nich surówkę, wkładam do wrapów i pity albo jem same;)

Kiszone buraki i zakwas z buraków
Wykonanie:
- W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
- Buraki obieram, myję, kroję na kawałki lub w plastry.
- Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
- Do 2-litrowego słoika z szerokim otworem lub do kamiennego garnka wkładam kawałki buraków, przesypując przyprawami i czosnkiem.
- Zalewam wodą z solą i przyciskam małym talerzykiem i szklanką wypełniona wodą (tak, żeby składniki kiszonki nie wypływały, ani nie dotykały powierzchni wody, bo będą pleśnieć).
- Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać 2 łyżki płynu z poprzedniej kiszonki.
- Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
- Gdy buraki są już ukiszone, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki. Ukiszony zakwas możecie przecedzić, przelać do słoika lub butelki i wstawić do lodówki.
- Zakwas jest świetny do picia lub na barszcz. Z buraków możecie zrobić surówkę, dodać do sałatki, burgerów, wrapów lub dań obiadowych.
Smacznego!

Kiszone buraki i zakwas z buraków

Kiszone buraki i zakwas z buraków

Kiszone buraki i zakwas z buraków
Ja ze swej strony bardzo polecam bigos z kiszonych buraków. 🙂
ooo nie znam:)