Składniki:
- kasza jaglana sucha 1 szklanka
- duży batat 1 sztuka
- koperek 1 duży pęczek
- cebula 1 sztuka
- olej do podsmażenia
- mąka ziemniaczana 1 filiżanka (200 ml)
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- ostra papryka do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
- kurkuma 1 łyżeczka
- kminek mielony 1 łyżeczka
- lubczyk suszony 1 łyżeczka
Bezglutenowe klopsiki na bazie kaszy jaglanej i batata z dużą ilością koperku. Pieczone w piekarniku. Pasują do ziemniaków, sałat, warzyw, do tortilli i pity.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut) w 2,5 szklanki wody.
- Batata obieram, kroję i gotuję do miękkości na parze lub w garnku (ok. 15 minut).
- Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
- Kaszę jaglaną mieszam z rozgniecionym batatem i podsmażona cebulą.
- Dodaję pokrojony koperek i przyprawy (możecie dodać swoje ulubione) oraz mąkę ziemniaczaną.
- Lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę około 20-30 min. w temperaturze ok. 200 stopni z termoobiegiem.
- Spróbujcie z najprostszym sosem pomidorowym (przepis tutaj) albo majonezem sojowym (przepis tutaj).
Smacznego!
filiżanka jest mniej więcej jakiej pojemności?
200 ml, już jest w przepisie:)
Serwowałam dziś na obiad pycha! Dzięki za przepis.
🙂
Czy można zamrozić upieczone klopsiki?
Nie próbowałam, ale mam złe doświadczenia z mrozeniem jaglanki…
Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?
Można użyć mąki z tapioki albo z cieciorki. Albo dodać po prostu trochę zwykłej mąki, kaszy manny albo kaszki kukurydzianej, żeby kulki się lepiły.
Dziękuję, tak też zrobię 🙂
Wlasnie zrobilam ale masa byla bardzo mokra, lepiaca sie do palcow i upieklam farsz jako pasztet. Wszystko zrobilam wg przepisu ale nie wiem co moglo byc problemem. Zbyt duzy batat ?
Hej, ta masa jest taka luźna i klejąca, ale wilgotnymi dłońmi da się lepić i po upieczeniu klopsiki są ścisłe..