Klopsiki koperkowe z kaszy jaglanej i batata

  • 40 min
  • 11 składników
91%

Składniki:

  • kasza jaglana sucha 1 szklanka
  • duży batat 1 sztuka
  • koperek 1 duży pęczek
  • cebula 1 sztuka
  • olej do podsmażenia
  • mąka ziemniaczana 1 filiżanka (200 ml)
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • ostra papryka do smaku (u mnie 1/2 łyżeczki)
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • lubczyk suszony 1 łyżeczka

Bezglutenowe klopsiki na bazie kaszy jaglanej i batata z dużą ilością koperku. Pieczone w piekarniku. Pasują do ziemniaków, sałat, warzyw, do tortilli i pity.

DSC_1488_2

Klopsiki koperkowe z kaszy jaglanej i batata

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut) w 2,5 szklanki wody.
  2. Batata obieram, kroję i gotuję do miękkości na parze lub w garnku (ok. 15 minut).
  3. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na niewielkiej ilości oleju.
  4. Kaszę jaglaną mieszam z rozgniecionym batatem i podsmażona cebulą.
  5. Dodaję pokrojony koperek i przyprawy (możecie dodać swoje ulubione) oraz mąkę ziemniaczaną.
  6. Lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piekę około 20-30 min. w temperaturze ok. 200 stopni z termoobiegiem.
  8. Spróbujcie z najprostszym sosem pomidorowym (przepis tutaj) albo majonezem sojowym (przepis tutaj).

Smacznego!

DSC_1492_2

Klopsiki koperkowe z kaszy jaglanej i batata

DSC_1484_2

Klopsiki koperkowe z kaszy jaglanej i batata

DSC_1495_2

Klopsiki koperkowe z kaszy jaglanej i batata

11 komentarzy

  1. Wlasnie zrobilam ale masa byla bardzo mokra, lepiaca sie do palcow i upieklam farsz jako pasztet. Wszystko zrobilam wg przepisu ale nie wiem co moglo byc problemem. Zbyt duzy batat ?

    • Hej, ta masa jest taka luźna i klejąca, ale wilgotnymi dłońmi da się lepić i po upieczeniu klopsiki są ścisłe..

Skomentuj