Składniki na średni garnek:
- czerwona fasola 2 puszki (po 400 g)
- cebula 2 sztuki
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
- pomidory 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- imbir świeży kawałek ok. 2 cm
- curry w proszku 2 łyżeczki
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- słodka papryka mielona 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- olej lub oliwa ok. 3 łyżki
- ew. natka pietruszki lub kolendry do podania
- ew. ryż, ziemniaki, bataty lub pieczywo do podania
Pomysł na to danie przywiozłam z wakacji na Zanzibarze. Ta fasolka jest przepyszna. Sama w życiu nie wpadłabym na połączenia czerwonej fasoli z mleczkiem kokosowym:)
Wykonanie:
- Cebule obieram, kroję drobno i podsmażam na oleju lub oliwie na dnie garnka, aż się zeszkli.
- Następnie drobno siekam czosnek oraz imbir, a ziarna kuminu i kolendry rozgniatam w moździerzu.
- Do cebuli dodaję czosnek, imbir, kumin i kolendrę. Podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
- Dodaję pokrojone drobno pomidory i koncentrat pomidorowy. Podsmażam razem.
- Dodaję opłukaną fasolę, mleczko kokosowe i resztę przypraw.
- Mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.
- Fasolkę możecie podać z ryżem, ziemniakami, batatami lub pieczywem.
Smacznego!
Brak komentarzy