Kokosowa fasolka z Zanzibaru

  • 30 min
  • 16 składników
100%

Składniki na średni garnek:

  • czerwona fasola 2 puszki (po 400 g)
  • cebula 2 sztuki
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • pomidory 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir świeży kawałek ok. 2 cm
  • curry w proszku 2 łyżeczki
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • słodka papryka mielona 1 łyżeczka
  • chilli do smaku
  • sól do smaku
  • olej lub oliwa ok. 3 łyżki
  • ew. natka pietruszki lub kolendry do podania
  • ew. ryż, ziemniaki, bataty lub pieczywo do podania

Pomysł na to danie przywiozłam z wakacji na Zanzibarze. Ta fasolka jest przepyszna. Sama w życiu nie wpadłabym na połączenia czerwonej fasoli z mleczkiem kokosowym:)

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Wykonanie:

  1. Cebule obieram, kroję drobno i podsmażam na oleju lub oliwie na dnie garnka, aż się zeszkli.
  2. Następnie drobno siekam czosnek oraz imbir, a ziarna kuminu i kolendry rozgniatam w moździerzu.
  3. Do cebuli dodaję czosnek, imbir, kumin i kolendrę. Podsmażam przez chwilę razem, mieszając.
  4. Dodaję pokrojone drobno pomidory i koncentrat pomidorowy. Podsmażam razem.
  5. Dodaję opłukaną fasolę, mleczko kokosowe i resztę przypraw.
  6. Mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem przez 10-15 minut.
  7. Fasolkę możecie podać z ryżem, ziemniakami, batatami lub pieczywem.

Smacznego!

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Kokosowa fasolka z Zanzibaru

Brak komentarzy

Skomentuj