Składniki na 2 porcje:
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- dojrzałe mango 1 sztuka
- agar 2 łyżeczki
- sok z jednej cytryny lub limonki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
Klasyczne połączenie mango i kokosa w postaci wegańskiej galaretki. Bardzo prosty i pyszny deser.
Wykonanie:
- Mango obieram, kroję i blenduję na mus (ja używam tego blendera).
- Do garnuszka wlewam mleko kokosowe, słodzę, dodaję sok z cytryny, agar i połowę musu z mango.
- Mieszam dokładnie trzepaczką.
- Podgrzewam i gotuję przez 2 minuty na małym ogniu.
- Przelewam do słoiczków lub miseczek.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała.
- Przed podaniem na galaretkę nakładam pozostały mus.
Smacznego!
Czy dobrze myślę?
Ja bym zblendowała mango razem z mlekiem kokosowym. Nie trzeba potem wywijac trzepaczką:)
Pomysł podoba mi się bardzo. Będzie w niedzielę na deser.
Dokładnie tak:)
Wygląda przepysznie 🙂