Kokosowa galaretka z mango

  • 5 min
  • 5 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • dojrzałe mango 1 sztuka
  • agar 2 łyżeczki
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)

Klasyczne połączenie mango i kokosa w postaci wegańskiej galaretki. Bardzo prosty i pyszny deser.

wegańska galaretka

Kokosowa galaretka z mango

Wykonanie:

  1. Mango obieram, kroję i blenduję na mus (ja używam tego blendera).
  2. Do garnuszka wlewam mleko kokosowe, słodzę, dodaję sok z cytryny, agar i połowę musu z mango.
  3. Mieszam dokładnie trzepaczką.
  4. Podgrzewam i gotuję przez 2 minuty na małym ogniu.
  5. Przelewam do słoiczków lub miseczek.
  6. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby galaretka stężała.
  7. Przed podaniem na galaretkę nakładam pozostały mus.

Smacznego!

galaretka wegańska

Kokosowa galaretka z mango

galaretka kokosowa

Kokosowa galaretka z mango

galaretka o smaku mango

Kokosowa galaretka z mango

3 komentarze

  1. Czy dobrze myślę?
    Ja bym zblendowała mango razem z mlekiem kokosowym. Nie trzeba potem wywijac trzepaczką:)
    Pomysł podoba mi się bardzo. Będzie w niedzielę na deser.

Skomentuj