Kokosowo-orzechowy torcik z cieciorki

  • 15 min
  • 11 składników
91%

Składniki:

  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml)
  • kakao 4 łyżki
  • cieciorka 1 puszka (400 g)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • masło orzechowe 3 czubate łyżki
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • mąka kokosowa 5 łyżek
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • mleko roślinne 5 łyżek

Delikatny kremowy bezglutenowy torcik na bazie cieciorki, masła orzechowego i mleka kokosowego. Na kakaowym daktylowo-słonecznikowym spodzie.

DSC_4898_2

Kokosowo-orzechowy torcik z cieciorki

Wykonanie:

  1. Puszkę z mlekiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
  2. Daktyle gotuję na parze przez kilka minut.
  3. Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
  4. Daktyle, uprażone pestki i kakao umieszczam w malakserze i blenduję na plastyczną masę.
  5. Masę wykładam do tortownicy, dociskając dłońmi (u mnie tortownica 20 cm).
  6. Do blendera wkładam opłukaną cieciorkę, gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, cukier lub ksylitol i cukier z wanilią. Blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
  7. Dodaję mąkę kokosową i blenduję ponownie.
  8. Masę wykładam na przygotowany spód i schładzam w lodówce.
  9. Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję 5 łyżek mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam ciasto.
  10. Wkładam do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.

Smacznego!

DSC_4896_2

Kokosowo-orzechowy torcik z cieciorki

DSC_4938_2

Kokosowo-orzechowy torcik z cieciorki

DSC_4932_2

Kokosowo-orzechowy torcik z cieciorki

15 komentarzy

  1. To ciacho jest po prostu obłędne, a jak uda się zachomikować jakiś kawałek na dzień lub dwa, to jest coraz lepsze ❤️

  2. Robiła już to ciasto wielokrotnie i jest WYŚMIENITE!
    Polecam każdemu spróbować ,jedyne co zmieniam to maka kokosowa, bo jej nie mam i w zamian używam zmielonych wiórków kokosowych 🙂
    Dziękuje za genialny przepis !

  3. Przepyszne to mało powiedziane! Inne ciacha niech się chowają 😀 Ten torcik na pewno będzie u mnie częstym gościem 😀

      • Znajoma zrobila i czegos lepszego w zyciu nie jadlam.zaraz zabieram sie za swoj. Czy ktos jest w stanie okreslic czy nadaje sie dla ludzi z io? Jaka ma kalorycznosc??? Wielkoe dzieki!:)

  4. Witam 🙂 Dziś robiłam ten torcik i mi nie wyszedł, wydaje mi się, że błąd popełniłam dodając do masy całe mleko kokosowe 400 g, a miała być tylko gęsta część ( zaznaczę też, że mleko robiłam sama). Spód wyszedł super, a masa mi wyszła rzadka. Zamiast mąki kokosowej zmieliłam wiórki kokosowe. Proszę podpowiedzcie co zrobiłam nie tak ? Tort wygląda obłędnie i napewno zrobię go ponownie.

    • Dokładnie… ważne,żeby to była gęsta część mleka kokosowego… jeśli jest cała puszka, to trzeba by było dodać agaru… a spróbuj ten torcik zamrozić na tort lodowy?

Skomentuj