Składniki:
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- pestki słonecznika 1 szklanka (250 ml)
- kakao 4 łyżki
- cieciorka 1 puszka (400 g)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- masło orzechowe 3 czubate łyżki
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- mąka kokosowa 5 łyżek
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- mleko roślinne 5 łyżek
Delikatny kremowy bezglutenowy torcik na bazie cieciorki, masła orzechowego i mleka kokosowego. Na kakaowym daktylowo-słonecznikowym spodzie.
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wkładam na noc do lodówki.
- Daktyle gotuję na parze przez kilka minut.
- Pestki słonecznika prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Daktyle, uprażone pestki i kakao umieszczam w malakserze i blenduję na plastyczną masę.
- Masę wykładam do tortownicy, dociskając dłońmi (u mnie tortownica 20 cm).
- Do blendera wkładam opłukaną cieciorkę, gęstą część mleka kokosowego, masło orzechowe, cukier lub ksylitol i cukier z wanilią. Blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
- Dodaję mąkę kokosową i blenduję ponownie.
- Masę wykładam na przygotowany spód i schładzam w lodówce.
- Do garnuszka wkładam połamaną na kostki czekoladę. Dodaję 5 łyżek mleka roślinnego i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Polewam ciasto.
- Wkładam do lodówki na kilka godzin, żeby masa stężała.
Smacznego!
Wyglada oblednie! Czy mozna czyms zastapic make kokosowa?
Myślę, że jakąś mąką z orzechów…
To ciacho jest po prostu obłędne, a jak uda się zachomikować jakiś kawałek na dzień lub dwa, to jest coraz lepsze ❤️
Cieszę się:)))
Robiła już to ciasto wielokrotnie i jest WYŚMIENITE!
Polecam każdemu spróbować ,jedyne co zmieniam to maka kokosowa, bo jej nie mam i w zamian używam zmielonych wiórków kokosowych 🙂
Dziękuje za genialny przepis !
Bardzo się cieszę:)
Przepyszne to mało powiedziane! Inne ciacha niech się chowają 😀 Ten torcik na pewno będzie u mnie częstym gościem 😀
Bardzo się cieszę:)))
Obłęd, obłęd!!To ciasto jest przepyszne,jak snickers.Polecam:)
🙂
Witam czy mozna czyms zastapic mleczko kokosowe?Nie mam mozliwosci kupic mieszka z dobrym skladem.
Raczej nie… A mleczko Ener Bio z Rossmana?
Znajoma zrobila i czegos lepszego w zyciu nie jadlam.zaraz zabieram sie za swoj. Czy ktos jest w stanie okreslic czy nadaje sie dla ludzi z io? Jaka ma kalorycznosc??? Wielkoe dzieki!:)
Witam 🙂 Dziś robiłam ten torcik i mi nie wyszedł, wydaje mi się, że błąd popełniłam dodając do masy całe mleko kokosowe 400 g, a miała być tylko gęsta część ( zaznaczę też, że mleko robiłam sama). Spód wyszedł super, a masa mi wyszła rzadka. Zamiast mąki kokosowej zmieliłam wiórki kokosowe. Proszę podpowiedzcie co zrobiłam nie tak ? Tort wygląda obłędnie i napewno zrobię go ponownie.
Dokładnie… ważne,żeby to była gęsta część mleka kokosowego… jeśli jest cała puszka, to trzeba by było dodać agaru… a spróbuj ten torcik zamrozić na tort lodowy?