Składniki:
- suszone śliwki (niesiarkowane) 1 szklanka
- gorąca woda 1 szklanka
- mleko roślinne 2 szklanki
- rozgotowana kasza jaglana 0,5 - 1 szklanka
- kakao 5 łyżek
- ew. cukier/ksylitol/dowolny słód/melasa do smaku
Gęsty koktajl „śliwka w czekoladzie” na bazie suszonych śliwek i kaszy jaglanej. Na deser albo na śniadanie. Kilka składników i chwila blendowania:)
Wykonanie:
- Suszone śliwki zalewam szklanką wody na noc lub na min. na dwie godziny.
- Blenduję śliwki (razem z wodą, w której się moczyły) z mlekiem roślinnym i kakao.
- Stopniowo dodaję ugotowaną kaszę jaglaną i blenduję do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Możecie ewentualnie dosłodzić do smaku.
Smacznego!
Z innymi owocami tez bedzie ok? Borówki, truskawki?
Myślę, że tak:) Mi by pasowały jeszcze gruszki albo wiśnie:)
Hejka, nigdy nie wiem na ile porcji podajesz przepis, fajnie by bylo wiedziec, tutaj na jedna porcje?
hej, nie piszę, bo każdy zjada inne porcje, ja np. podwójne;) koktajlu wychodzi około 5 szklanek z podanych składników
Tradycyjne juz pytanie. Ilosc podana kaszy suchej czy juz ugotowanej? Pozdrawiam
ugotowanej, wrecz rozgotowanej:)
miałam dzisiaj pyszne śniadanie; ja na wytrawnie, moje dziecko na bardziej słodko; polecam koktajl – szybki w przyrządzeniu – co rano ma swoje duże plusy.
🙂
Pycha. Część kakao zastąpiłam karobem.
super:)
Jak moglabym zmodyfikować przepis, by zamiast koktajlu wyszedł krem do smarowania? I jak długo moze postac w lodówce?
Ja mym zblendowała namoczone śliwki po odlaniu wody, z ugotowaną kaszą i kakao i stopniowo dodawała mleko roślinne, żeby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ale konsystencja będzie taka budyniowa raczej. W lodówce myślę, że kilka dni.