Składniki:
- orzechy nerkowca 2 szklanki (po 250 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- czerwone owoce (u mnie wiśnie) 1 szklanka (250 ml)
- kakao 3 łyżki
- cukier z wanilią/pasta lub ekstrakt do smaku
- mleko roślinne do blendowania
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki)
Kolorowy torcik lodowy na bazie nerkowców. Pyszny, piękny i w dodatku pełen zdrowej energii;)
Wykonanie:
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiam na noc do lodówki.
- Do dwóch szklanek wsypuję nerkowce i zalewam wodą na noc.
- Daktyle zalewam wodą na noc.
- Jedną szklankę nerkowców odsączam i blenduję razem z gęstą częścią mleka kokosowego.
- Słodzę do smaku, dodaję wanilię i ponownie blenduję.
- Połowę masy wykładam do formy wyłożonej folią spożywczą ( u mnie 25 x 14 cm. Możecie też użyć małej okrągłej tortownicy i zrobić okrągły torcik).
- Do pozostałej masy dodaję garść owoców, blenduję ponownie i delikatnie wykładam do formy.
- Pozostałe owoce blenduję na mus i delikatnie wykładam do formy.
- Odsączam daktyle i drugą szklankę nerkowców. Blenduję razem, w razie konieczności dodaję trochę mleka roślinnego, żeby ułatwić blendowanie.
- Połowę masy delikatnie wykładam do formy.
- Do pozostałej masy dodaję kakao, blenduję i wykładam do formy.
- Zamrażam.
- Kroję po zamarznięciu.
Smacznego!
Ale pyszny!
Pytanie do ilości:
orzechy, daktyle – podane w ML, i o objętości szklanki – czyli w gramach to będzie też 250g? czy po prostu tyle, ile wejdzie do szklanki? Nawet jakby to było dużo mniej w gramach?
tak tak, tyle ile wejdzie do szklanki. Nie mam wagi i wszystko przeliczam na szklanki i filiżanki;)
Co zrobic z reszta mleczka kokosowego?
Zazwyczaj tą rzadką część dodaję do masy na naleśniki