Konfitura z kaki

  • 25 min
  • 3 składniki
100%

Składniki:

  • dojrzałe owoce kaki 4 średnie sztuki
  • cukier (biały/trzcinowy/kokosowy) pół szklanki (125 ml)
  • sok z jednej cytryny

Domowa konfitura z owocu kaki, znanego też jako persymona albo szaron. Do kanapek, gofrów, naleśników i placków albo jako urozmaicenie porannych owsianek i jaglanek.

Konfitura z kaki

Konfitura z kaki

Wykonanie:

  1. Kaki obieram ze skórki i kroję drobno (możecie też zblendować je na mus).
  2. Przekładam do garnka, dodaję cukier, sok z cytryny i zagotowuję.
  3. Następnie zmniejszam ogień i gotuję owoce na małym ogniu przez około 20 minut.
  4. Przekładam do sterylnych słoiczków i zakręcam na gorąco.

Smacznego!

Konfitura z kaki

Konfitura z kaki

Konfitura z kaki

Konfitura z kaki

 

Brak komentarzy

Skomentuj