Składniki na 4 porcje:
- kopytka ziemniaczane 1 opakowanie (500 g)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- papryka czerwona 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- czerwona cebula 1 sztuka
- olej (np. kokosowy lub sezamowy) do smażenia
- masło orzechowe 4 łyżki
- sos sojowy 4 łyżki
- sok z jednej limonki
- czosnek 2 ząbki
- imbir 1 kawałek (ok 2 cm)
- chili do smaku
- sól do smaku
- szczypiorek lub kolendra do posypania
Pomysł na szybkie danie z półproduktów – kopytka w kremowym sosie satay, z dodatkiem tofu, warzyw, czosnku i limonki. Kuchnia fusion w prostym i pysznym wydaniu.
Wykonanie:
- Na dużej patelni podsmażam cebulę i drobno posiekany imbir.
- Dodaję pokrojone tofu, paprykę i marchewkę pokrojoną w słupki lub skośne plasterki. Smażę, aż tofu i warzywa się zarumienią.
- W międzyczasie w kubku umieszczam masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki i rozgniecione ząbki czosnku.
- Mieszam i stopniowo dolewam tyle wody, żeby powstał gładki, gęsty sos.
- Na patelnię dodaję kopytka (Czytaj składy, nie wszystkie są wegańskie. Oczywiście możesz przygotować kopytka samodzielnie).
- Duszę wszystko razem przez chwilę pod przykryciem, a następnie zalewam sosem.
- Dodaję chili i w razie konieczności sól do smaku.
- Na talerzach posypuję szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego!
Brak komentarzy