Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

  • 30 min
  • 14 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • kopytka ziemniaczane 1 opakowanie (500 g)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • marchewka 1 sztuka
  • czerwona cebula 1 sztuka
  • olej (np. kokosowy lub sezamowy) do smażenia
  • masło orzechowe 4 łyżki
  • sos sojowy 4 łyżki
  • sok z jednej limonki
  • czosnek 2 ząbki
  • imbir 1 kawałek (ok 2 cm)
  • chili do smaku
  • sól do smaku
  • szczypiorek lub kolendra do posypania

Pomysł na szybkie danie z półproduktów – kopytka w kremowym sosie satay, z dodatkiem tofu, warzyw, czosnku i limonki. Kuchnia fusion w prostym i pysznym wydaniu.

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Wykonanie:

  1. Na dużej patelni podsmażam cebulę i drobno posiekany imbir.
  2. Dodaję pokrojone tofu, paprykę i marchewkę pokrojoną w słupki lub skośne plasterki. Smażę, aż tofu i warzywa się zarumienią.
  3. W międzyczasie w kubku umieszczam masło orzechowe, sos sojowy, sok z limonki i rozgniecione ząbki czosnku.
  4. Mieszam i stopniowo dolewam tyle wody, żeby powstał gładki, gęsty sos.
  5. Na patelnię dodaję kopytka (Czytaj składy, nie wszystkie są wegańskie. Oczywiście możesz przygotować kopytka samodzielnie).
  6. Duszę wszystko razem przez chwilę pod przykryciem, a następnie zalewam sosem.
  7. Dodaję chili i w razie konieczności sól do smaku.
  8. Na talerzach posypuję szczypiorkiem lub kolendrą.

Smacznego!

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Kopytka ziemniaczane w indonezyjskim sosie orzechowym

Brak komentarzy

Skomentuj