Korzenne boczniaki z dynią, jarmużem i brukselką

  • 50 min
  • 13 składników

Składniki na 4 porcje:

  • boczniaki 1 kg
  • dynia hokkaido 200 g
  • jarmuż 100 g
  • brukselka 70 g
  • cebula 150 g
  • czosnek 5 g
  • orzechy pekan 40 g
  • syrop klonowy do podania
  • sól, kardamon, cynamon, gałka muszkatołowa do smaku
  • ugotowane ziemniaki 660 g
  • mleko owsiane 300 ml
  • płatki drożdżowe 30 g
  • oliwa pietruszkowa Proszę Zdrowie 50 ml

Dziś mam dla Was cudowny, zimowy przepis od Proszę Zdrowie – certyfikowanego, roślinnego kateringu. Zapraszam na KORZENNE BOCZNIAKI Z DYNIĄ, JARMUŻEM I BRUKSELKĄ PODANE Z ZIELONYM PUREE Z OLIWĄ PIETRUSZKOWĄ:)

Korzenne boczniaki z dynią, jarmużem i brukselką

Korzenne boczniaki z dynią, jarmużem i brukselką

Wykonanie:

1. Gotujemy ziemniaki, następnie przeciskamy przez praskę i przecieramy
przez drobne sito, mieszamy z mlekiem owsianym, płatkami drożdżowymi,
oliwą i solą. Możemy również użyć specjalnej nakładki blendera do robienia
puree lub tłuczka do ziemniaków. Ważne jest, aby puree nie miało grudek,
było puszyste i gładkie.
2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki i podsmażamy na rozgrzanej
oliwie na patelni. Dorzucamy boczniaki pokrojone w paski i przesmażamy
razem, aż grzyby się zarumienią.
3. Dynię kroimy w kostkę (dynię hokkaido możemy jeść ze skórką),
polewamy syropem klonowym i pieczemy przez około 10-15 min w 180
stopniach, aż dynia zmięknie i zarumieni się.
4. Brukselkę listkujemy, liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki i
parzymy je w gotującej się wodzie przez około 2 minuty.
5. Przygotowane boczniaki z cebulką i czosnkiem, dynię, brukselkę oraz
jarmuż wrzucamy do miski. Mieszamy wszystko razem, doprawiamy do
smaku solą, cynamonem, kardamonem i gałką.
6. Puree wykładamy na talerz, posypujemy siekaną natką. Obok
wykładamy korzenne boczniaki z warzywami, posypujemy orzechami
pekan.

Smacznego:)

 

Brak komentarzy

Skomentuj