Składniki na 2 talerze:
- pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
- wegańskie masło lub margaryna do pieczenia 1 kostka (200 g)
- puree z upieczonej dyni hokkaido 5 czubatych łyżek
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- cynamon 1 łyżeczka
- imbir mielony 1 łyżeczka
- kurkuma pół łyżeczki
- gorzka czekolada (siekana lub pastylki) do dekoracji
Pełnoziarniste, wegańskie ciasteczka dyniowe z przyprawami korzennymi i gorzką czekoladą. Słodki pomysł na wykorzystanie dyni.
Wykonanie:
- Erytrol lub ksylitol mielę na puder w blenderze lub młynku do kawy (możesz użyć cukru pudru).
- Do miski wsypuję mąkę (można tez użyć zwykłej pszennej), zmielony na puder erytrol (lub cukier), przyprawy i mieszam.
- Dodaję puree z dyni oraz roślinne masło. Siekam wszystko nożem, aż powstanie kruszonka.
- Następnie szybko wyrabiam ciasto rękami.
- Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
- Blachę wykładam papierem do pieczenia.
- Łyżką nabieram porcje ciasta, lepię kulki i spłaszczam je. Układam na blasze.
- Ciastka dekoruję kawałkami czekolady, lekko ją wciskając.
- Wkładam blachę do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut (aż ciastka się zarumienią).
Smacznego!
Brak komentarzy