Korzenne ciasteczka dyniowe

  • 30 min
  • 8 składników
100%

Składniki na 2 talerze:

  • pełnoziarnista mąka pszenna lub orkiszowa 2 szklanki (po 250 ml)
  • wegańskie masło lub margaryna do pieczenia 1 kostka (200 g)
  • puree z upieczonej dyni hokkaido 5 czubatych łyżek
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • cynamon 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma pół łyżeczki
  • gorzka czekolada (siekana lub pastylki) do dekoracji

Pełnoziarniste, wegańskie ciasteczka dyniowe z przyprawami korzennymi i gorzką czekoladą. Słodki pomysł na wykorzystanie dyni.

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Wykonanie:

  1. Erytrol lub ksylitol mielę na puder w blenderze lub młynku do kawy (możesz użyć cukru pudru).
  2. Do miski wsypuję mąkę (można tez użyć zwykłej pszennej), zmielony na puder erytrol (lub cukier), przyprawy i mieszam.
  3. Dodaję puree z dyni oraz roślinne masło. Siekam wszystko nożem, aż powstanie kruszonka.
  4. Następnie szybko wyrabiam ciasto rękami.
  5. Piekarnik rozgrzewam do 190 stopni.
  6. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  7. Łyżką nabieram porcje ciasta, lepię kulki i spłaszczam je. Układam na blasze.
  8. Ciastka dekoruję kawałkami czekolady, lekko ją wciskając.
  9. Wkładam blachę do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut (aż ciastka się zarumienią).

Smacznego!

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Korzenne ciasteczka dyniowe

Brak komentarzy

Skomentuj