Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

  • 10 min
  • 6 składników
100%

Składniki na 2 porcje:

  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • wegańskie ciasteczka korzenne typu speculoos kilka sztuk
  • mocna kawa 1 filiżanka (200 ml)
  • karob w proszku 1 łyżka + do posypania
  • cukier/ksylitol/erytrol w pudrze do smaku (u mnie 2 łyżki erytrolu)
  • przyprawa piernikowa 1 łyżeczka

Podwójnie korzenne, proste w przygotowaniu roślinne tiramisu w nieco odmienionej, jesienno-zimowej wersji. Zamiast kakao użyłam karobu, który wspaniale komponuje się z korzennymi smakami.

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Wykonanie:

  1. Mleczko kokosowe (takie z dużą zawartością ekstraktu miąższu z kokosa) wstaw na noc do lodówki.
  2. Zaparz filiżankę mocnej kawy. Ja użyłam pysznej, brazylijskiej kawy ziarnistej, którą dostałam od coffeedesk.pl – eksperta od kaw speciality z najwyższej półki.
  3. Zaparzoną kawę odstaw do wystygnięcia.
  4. Ciasteczka korzenne zamocz w kawie i wyłóż nimi spód słoiczków.
  5. Gęstą część mleczka kokosowego, która oddzieliła się w puszce przełóż do miski.
  6. Mikserem ubijaj mleczko przez chwilę, aż stanie się puszyste.
  7. Dodaj łyżkę karobu w proszku, łyżeczkę przyprawy piernikowej i ulubione słodzidło do smaku. Zmiksuj ponownie.
  8. Masę wyłóż na przygotowany spód i wstaw do lodówki na min. godzinę lub dłużej.
  9. Przed podaniem korzenne tiramisu posyp karobem.

Smacznego!

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

Korzenne, wegańskie tiramisu w słoiczkach

 

2 komentarze

  1. Czy do ubijania mleczka kokosowego można użyć syropu klonowego lub z agawy? Zastanawiam się jak ważna jest tutaj konsystencja słodziwa

Skomentuj