Korzenny hummus z batatem

  • 15 min
  • 8 składników
100%

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana lub ze słoika/puszki 1,5 szklanki (po 250 ml)
  • niewielki batat 1 sztuka
  • pasta tahini 2 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • czosnek 2 ząbki
  • garam masala (lub inna indyjska mieszanka) 2 łyżeczki
  • chilli do smaku
  • sól do smaku

Kolejna odsłona pasty z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem batata i indyjskich przypraw. Będzie pasować do pieczywa, indyjskiego chlebka naan, do posmarowania pity, krakersów i do maczania surowych warzyw. Spróbujcie też w towarzystwie placków z mąki z cieciorki.

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Wykonanie:

  1. Batata gotuję na parze lub w skórce, obieram i studzę.
  2. Cieciorkę umieszczam w blenderze (ja używam tego).
  3. Dodaję pokrojonego batata, rozgniecione ząbki czosnku i resztę składników.
  4. Blenduję na pastę.
  5. Hummus możecie polać oliwą z oliwek, udekorować natką kolendry lub pietruszki, plasterkami cytryny i świeżymi warzywami.

Smacznego!

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem

Korzenny hummus z batatem