Składniki:
- ciecierzyca gotowana lub ze słoika/puszki 1,5 szklanki (po 250 ml)
- niewielki batat 1 sztuka
- pasta tahini 2 łyżki
- sok z połówki cytryny
- czosnek 2 ząbki
- garam masala (lub inna indyjska mieszanka) 2 łyżeczki
- chilli do smaku
- sól do smaku
Kolejna odsłona pasty z ciecierzycy. Tym razem z dodatkiem batata i indyjskich przypraw. Będzie pasować do pieczywa, indyjskiego chlebka naan, do posmarowania pity, krakersów i do maczania surowych warzyw. Spróbujcie też w towarzystwie placków z mąki z cieciorki.
Wykonanie:
- Batata gotuję na parze lub w skórce, obieram i studzę.
- Cieciorkę umieszczam w blenderze (ja używam tego).
- Dodaję pokrojonego batata, rozgniecione ząbki czosnku i resztę składników.
- Blenduję na pastę.
- Hummus możecie polać oliwą z oliwek, udekorować natką kolendry lub pietruszki, plasterkami cytryny i świeżymi warzywami.
Smacznego!
Hummusu z batatem jeszcze nie jadłam, ale jestem otwarta na nowe smaki 🙂