Składniki:
- mleko sojowe lub modyfikowane sojowe 1 szklanka
- kasza manna zwykła lub razowa 8 łyżek
Kostki z kaszy manny
– łatwa do jedzenia przekąska dla malucha. Młodszym niemowlakom mannę można przygotować na sojowym mleku modyfikowanym. Do maczania w owocowych sosach (np. tym) albo wytrawnych pastach (np. takiej). Do zupek zamiast makaronu. Do słodkich sosów i owoców używam zwykłej kaszy manny, a do wytrawnych zupek i past – razowej.
Wykonanie:
- Mleko sojowe zagotowuję (lub przygotowuję mleko modyfikowane sojowe zgodnie z przepisem na opakowaniu i zagotowuję)
- Powoli wsypuję kaszę mannę intensywnie mieszając.
- Gotuję około 3 minuty cały czas mieszając.
- Kaszkę wylewam do kwadratowej lub prostokątnej formy (np. blachy do pieczenia) na wysokość 1 centymetra.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki.
- Jak kasza zgęstnieje, kroję w kostkę.
Smacznego!
Taką kosteczkę z manny , ale na wodzie, moja mama robiła do rosołu. Natomiast przygotowaną na mleku polewała sokiem i był deser. W każdej wersji dobre.