Składniki na 6 sztuk:
- biała fasola 1 puszka (400 g)
- seler pół średniej sztuki
- mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 2 łyżki
- ew. pokruszone, suszone glony 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- tarta bułka do obtoczenia
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Wegańskie kotlety a’la rybne. Polecam w bułce jako burgera lub na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.

Kotlety bezrybne
Wykonanie:
- Seler obieram i ucieram na tarce o grubych oczkach.
- Fasolę przepłukuję, odsączam i blenduję.
- W misce umieszczam zblendowaną fasolę i utarty seler.
- Dodaję pokruszone glony, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Mieszam. Powinna powstać plastyczna masa.
- Na patelni rozgrzewam olej (na min. 1 cm).
- Na talerz wysypuję tartą bułkę (możecie dodać do niej łyżkę sezamu i siemienia lnianego).
- Z masy lepię kotlety, obtaczam w tartej bułce i smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
- Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pochłonął nadmiar oleju.
Smacznego!

Kotlety bezrybne

Kotlety bezrybne

Kotlety bezrybne
Brak komentarzy