Kotlety bezrybne

  • 20 min
  • 7 składników
100%

Składniki na 6 sztuk:

  • biała fasola 1 puszka (400 g)
  • seler pół średniej sztuki
  • mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 2 łyżki
  • ew. pokruszone, suszone glony 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Wegańskie kotlety a’la rybne. Polecam w bułce jako burgera lub na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.

fish burgery

Kotlety bezrybne

Wykonanie:

  1. Seler obieram i ucieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Fasolę przepłukuję, odsączam i blenduję.
  3. W misce umieszczam zblendowaną fasolę i utarty seler.
  4. Dodaję pokruszone glony, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Mieszam. Powinna powstać plastyczna masa.
  5. Na patelni rozgrzewam olej (na min. 1 cm).
  6. Na talerz wysypuję tartą bułkę (możecie dodać do niej łyżkę sezamu i siemienia lnianego).
  7. Z masy lepię kotlety, obtaczam w tartej bułce i smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
  8. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pochłonął nadmiar oleju.

Smacznego!

wegańskie kotlety a'la rybne

Kotlety bezrybne

wegańskie burgery

Kotlety bezrybne

wegańskie fish burgery

Kotlety bezrybne