Kotlety bezrybne

  • 20 min
  • 7 składników
90%

Składniki na 6 sztuk:

  • biała fasola 1 puszka (400 g)
  • seler pół średniej sztuki
  • mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 2 czubate łyżki
  • ew. pokruszone, suszone glony 3 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • tarta bułka do obtoczenia
  • olej (u mnie rzepakowy) do smażenia

Wegańskie kotlety a’la rybne. Polecam w bułce jako burgera lub na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.

fish burgery

Kotlety bezrybne

Wykonanie:

  1. Seler obieram i ucieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Fasolę przepłukuję, odsączam i blenduję.
  3. W misce umieszczam zblendowaną fasolę i utarty seler.
  4. Dodaję pokruszone glony, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Mieszam. Powinna powstać gęsta, plastyczna masa. Jeśli jest potrzeba, dodajcie więcej mąki.
  5. Na patelni rozgrzewam olej (na min. 1 cm).
  6. Na talerz wysypuję tartą bułkę (możecie dodać do niej łyżkę sezamu i siemienia lnianego).
  7. Z masy lepię kotlety, obtaczam w tartej bułce i smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
  8. Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pochłonął nadmiar oleju.

Smacznego!

wegańskie kotlety a'la rybne

Kotlety bezrybne

wegańskie burgery

Kotlety bezrybne

wegańskie fish burgery

Kotlety bezrybne

 

3 komentarze

  1. Zrobiam, w smaku sa bardzo dobre 😉 jednak po usmażeniu kotlety zrobiły sie mega miękkie ze miałąm problem zeby je z patelni zdjąć? co mogło byc tego przyczyną ? smażyłam na głębokim tłuszczu, były rumiane. Seler jednak nie zmiękł i był wyczuwalny półtwardy ( tak ma być?).

    • Hej, dzięki za info:) Myślę, że pewnie troszkę więcej mąki by się przydało… ciasto powinno być gęste i plastyczne. Dodałam w przepisie informację. Seler mi wychodził miękki, w zasadzie stapiał się z resztą masy. Może to zależy od konkretnego selera, młody czy starszy, może też od grubości kotlecików…?

Skomentuj