Składniki na 6 sztuk:
- biała fasola 1 puszka (400 g)
- seler pół średniej sztuki
- mąka pszenna, orkiszowa lub z cieciorki ok. 2 czubate łyżki
- ew. pokruszone, suszone glony 3 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- tarta bułka do obtoczenia
- olej (u mnie rzepakowy) do smażenia
Wegańskie kotlety a’la rybne. Polecam w bułce jako burgera lub na obiad w towarzystwie ziemniaków i surówki.
Wykonanie:
- Seler obieram i ucieram na tarce o grubych oczkach.
- Fasolę przepłukuję, odsączam i blenduję.
- W misce umieszczam zblendowaną fasolę i utarty seler.
- Dodaję pokruszone glony, sól i pieprz do smaku oraz mąkę. Mieszam. Powinna powstać gęsta, plastyczna masa. Jeśli jest potrzeba, dodajcie więcej mąki.
- Na patelni rozgrzewam olej (na min. 1 cm).
- Na talerz wysypuję tartą bułkę (możecie dodać do niej łyżkę sezamu i siemienia lnianego).
- Z masy lepię kotlety, obtaczam w tartej bułce i smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
- Wykładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby pochłonął nadmiar oleju.
Smacznego!
Zrobiam, w smaku sa bardzo dobre 😉 jednak po usmażeniu kotlety zrobiły sie mega miękkie ze miałąm problem zeby je z patelni zdjąć? co mogło byc tego przyczyną ? smażyłam na głębokim tłuszczu, były rumiane. Seler jednak nie zmiękł i był wyczuwalny półtwardy ( tak ma być?).
Hej, dzięki za info:) Myślę, że pewnie troszkę więcej mąki by się przydało… ciasto powinno być gęste i plastyczne. Dodałam w przepisie informację. Seler mi wychodził miękki, w zasadzie stapiał się z resztą masy. Może to zależy od konkretnego selera, młody czy starszy, może też od grubości kotlecików…?
Koltelty są najlepsze po dodaniu sosu sojowego. Dwie łyżki