Składniki:
- średni brokuł 1 sztuka
- płatki owsiane 1 filiżanka
- woda 1 szklanka
- kurkuma 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- olej rzepakowy do smażenia + 1 łyżka
- kasza manna/kukurydziana 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- jasny sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
Uwielbiam:) Mogę jeść same, bez sosu, ani innych dodatków. Są super do ziemniaków, jako burger w bułce, w kanapce do szkoły, jako przekąska do pracy. Idealnie pasują do sosu tzatziki (przepis tutaj) i koperkowego sosu majonezowego (przepis tutaj).
Wykonanie:
- W malakserze/blenderze rozdrabniam płatki owsiane i przesypuję je do miski.
- Do malaksera wrzucam podzielonego na różyczki brokuła i rozdrabniam do drobną kaszę.
- Brokuła mieszam z płatkami owsianymi. Dodaję szklankę wody, sól, pieprz, sos sojowy, kurkumę, łyżkę oleju i wyciśnięte ząbki czosnku.
- Dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę kaszy manny (kaszki orkiszowej lub kukurydzianej). Mieszam i odstawiam na 10 minut.
- Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję i się kleić. W razie konieczności dodajcie wody lub kaszki. Jak ciasto się nie klei to i jednego i drugiego.
- Łyżką nakładam placki na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
- Przekładam na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub ręcznikiem kuchennym, żeby wchłonął nadmiar oleju.
Smacznego!
ile ml ma u Ciebie filiżanka?
200 🙂
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na ! wygląda to bardzo apetycznie 🙂
Czy brokuła należy uprzednio ugotować?
ja nie gotuję, kotlety mają wtedy intensywniejszy smak brokuła:)
Ja nie gotuję
Zrobione – wyszly super 🙂
🙂
Czy mogłabym użyć mrożonych brokułów?
Myślę, że spokojnie można
Zrobione, są absolutnie cudowne! (chociaż mój mikser przeżywał ciężkie chwile podczas rozdrabniania brokuła) Jest tylko jedno ale – wyszły troszkę zbyt gorzkie i nie wiem, czy taki smak miałam uzyskać, czy też może jest to wynik mojego przegięcia z dosypywaniem kaszy manny?
Dziekuję, pozdrawiam i oczywiście czekam na nowe wpisy!
hmmm… szczerze mówiąc nie wiem skąd goryczka… Może brokuł był gorzki?
Rewelacja – uwielbiam brokuły, uwielbiam placki, na pewno zrobię! Kombinowałam jeszcze, aby dać np. zamiast mąki ugotowanej ciepłej jaglanki – super skleja i zagęszcza potrawy… Co o tym myślisz? Swoją drogą świetny blog, świetne pomysły, cudownie było tu trafić;) Nie jestem co prawda weganką, ale uwielbiam zdrową warzywną kuchnię i zdrowe przepisy takie jak Twoje 🙂
Fajny pomysl z ta jaglanka.jak zrobisz, to daj znac jaki efekt:) i dziekuje za mile slowa!
Zrobiłam i są absolutnie fantastyczne!!! Drukuję przepis i na stałe umieszczam w domowym jadłospisie.
Dzięki za super przepis 🙂
Bardzo się cieszę:)))
Czy można je upiec w piekarniku?
Myślę, że można:)
Kotlety wyszły fantastyczne !!! Coś pysznego , prostego , zdrowego i taniego 😍 Dziękuję za przepis 🤗🤗🤗
Ale się cieszę:)
Robiłam dziś już 2 raz. Bardzo fajne, smaczne, i co bardzo ważne, szybkie do zrobienia kotlety. Za pierwszym razem smażyłam i wyszły w smaku jak placki ziemniaczane, dziś piekłam i wyszły równie smacznie :).
super:)
Kotlety są genialne i mogę je jeść non stop :). Zastanawiam się czy można brokuła zastąpić kalafiorem (akurat mam w lodówce i chcę go wykorzystać)? Pozdrawiam
jasne, kalafior też będzie super:)
Pyszne! musiałam dać więcej kaszy mannej i wrzuciłam zmielone pestki dyni i mąkę z groszku 🙂