Składniki:
- średni brokuł 1 sztuka
- płatki owsiane 1 filiżanka (200 ml)
- woda 1 szklanka (250 ml)
- kurkuma 1 łyżeczka
- czosnek 3 ząbki
- olej rzepakowy do smażenia + 1 łyżka
- kasza manna/kukurydziana 1 łyżka
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- jasny sos sojowy do smaku
- sól, pieprz do smaku
Uwielbiam:) Mogę jeść same, bez sosu, ani innych dodatków. Są super do ziemniaków, jako burger w bułce, w kanapce do szkoły, jako przekąska do pracy. Idealnie pasują do sosu tzatziki (przepis tutaj) i koperkowego sosu majonezowego (przepis tutaj).
Wykonanie:
- W malakserze/blenderze rozdrabniam płatki owsiane i przesypuję je do miski.
- Do malaksera wrzucam podzielonego na różyczki brokuła i rozdrabniam do drobną kaszę.
- Brokuła mieszam z płatkami owsianymi. Dodaję szklankę wody, sól, pieprz, sos sojowy, kurkumę, łyżkę oleju i wyciśnięte ząbki czosnku.
- Dodaję 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę kaszy manny (kaszki orkiszowej lub kukurydzianej). Mieszam i odstawiam na 10 minut.
- Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję i się kleić. W razie konieczności dodajcie wody lub kaszki. Jak ciasto się nie klei to i jednego i drugiego.
- Łyżką nakładam placki na rozgrzany na patelni olej. Smażę przez chwilę z każdej strony, aż się zarumienią.
- Przekładam na talerz wyłożony papierem śniadaniowym lub ręcznikiem kuchennym, żeby wchłonął nadmiar oleju.
Smacznego!
ile ml ma u Ciebie filiżanka?
200 🙂
Chętnie skorzystam z Twojego przepisu na ! wygląda to bardzo apetycznie 🙂
Czy brokuła należy uprzednio ugotować?
ja nie gotuję, kotlety mają wtedy intensywniejszy smak brokuła:)
Ja nie gotuję
Zrobione – wyszly super 🙂
🙂
Czy mogłabym użyć mrożonych brokułów?
Myślę, że spokojnie można
Zrobione, są absolutnie cudowne! (chociaż mój mikser przeżywał ciężkie chwile podczas rozdrabniania brokuła) Jest tylko jedno ale – wyszły troszkę zbyt gorzkie i nie wiem, czy taki smak miałam uzyskać, czy też może jest to wynik mojego przegięcia z dosypywaniem kaszy manny?
Dziekuję, pozdrawiam i oczywiście czekam na nowe wpisy!
hmmm… szczerze mówiąc nie wiem skąd goryczka… Może brokuł był gorzki?
Rewelacja – uwielbiam brokuły, uwielbiam placki, na pewno zrobię! Kombinowałam jeszcze, aby dać np. zamiast mąki ugotowanej ciepłej jaglanki – super skleja i zagęszcza potrawy… Co o tym myślisz? Swoją drogą świetny blog, świetne pomysły, cudownie było tu trafić;) Nie jestem co prawda weganką, ale uwielbiam zdrową warzywną kuchnię i zdrowe przepisy takie jak Twoje 🙂
Fajny pomysl z ta jaglanka.jak zrobisz, to daj znac jaki efekt:) i dziekuje za mile slowa!
Zrobiłam i są absolutnie fantastyczne!!! Drukuję przepis i na stałe umieszczam w domowym jadłospisie.
Dzięki za super przepis 🙂
Bardzo się cieszę:)))
Czy można je upiec w piekarniku?
Myślę, że można:)
Kotlety wyszły fantastyczne !!! Coś pysznego , prostego , zdrowego i taniego 😍 Dziękuję za przepis 🤗🤗🤗
Ale się cieszę:)
Robiłam dziś już 2 raz. Bardzo fajne, smaczne, i co bardzo ważne, szybkie do zrobienia kotlety. Za pierwszym razem smażyłam i wyszły w smaku jak placki ziemniaczane, dziś piekłam i wyszły równie smacznie :).
super:)
Kotlety są genialne i mogę je jeść non stop :). Zastanawiam się czy można brokuła zastąpić kalafiorem (akurat mam w lodówce i chcę go wykorzystać)? Pozdrawiam
jasne, kalafior też będzie super:)
Pyszne! musiałam dać więcej kaszy mannej i wrzuciłam zmielone pestki dyni i mąkę z groszku 🙂
Nic w tym przepisie nie działa jak trzeba. Zmarnowałam składniki, czas,energię. Teraz będę się zastanawiała czy filiżanka była za duża, czy za mała. Czy brokuł był średni,a może jednak duży? Czy moja szklanka ma taką samą pojemność jak ta Twoja. Czy płatki owsiane miały być zwykłe czy górskie itd.itp. itd……
Ogólnie klapa totalna. Uformowałam łyżką na patelni kotleciki, ale nie chciały dać się obrócić. Przywarły, spaliły się, przy obracaniu rozpadły. To co zdjęłam z patelnie to breja opływająca tłuszczem.
Przykro mi, że nie wyszły:(