Kotlety sojowe po grecku

  • 60 min
  • 13 składników
100%

Składniki na kilka porcji:

  • kotlety sojowe 1 opakowanie (100 g)
  • marchew 1 kilogram
  • korzeń pietruszki 2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (200 g)
  • liść laurowy 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sok z jednej cytryny
  • mąka z ciecierzycy ok. pół szklanki (125 ml)
  • tarta bułka ok. pół szklanki (125 ml)
  • oliwa lub olej do smażenia
  • sos sojowy do smaku
  • sól, pieprz do smaku

Wigilijny klasyk w wegańskiej wersji. Obowiązkowo na świątecznym stole w moim domu rodzinnym;)

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Wykonanie:

  1. Kotlety sojowe gotuję w osolonej wodzie, aż zmiękną, a następnie odsączam i odkładam do ostygnięcia (jeśli chcecie, żeby kotlety były bardziej aromatyczne, możecie ugotować je w bulionie lub dodać do wody sos sojowe, liść laurowy i ziele angielskie).
  2. W międzyczasie w garnku podsmażam cebulę. Dodaję utartą marchew, pietruszkę i przyprawy. Podsmażam przez chwilę, dolewam wody (ok. 1 szklanka 250 ml) i duszę pod przykryciem około 30 minut.

  3. Mąkę z ciecierzycy wsypuję do miseczki, dodaję kilka łyżek wody (tyle, żeby powstało gęste ciasto naleśnikowe) i odstawiam na 10 minut.

  4. Na talerz wsypuję tartą bułkę.
  5. Na patelni rozgrzewam olej.
  6. Ostudzone kotlety maczam w cieście, a następnie obtaczam w tartej bułce. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
  7. Pod koniec gotowania do marchewki dodaję koncentrat pomidorowy i sok z cytryny.

  8. Na dnie naczynia układam część farszu, na to kładę kotlety sojowe. Przykrywam częścią farszu, znowu układam kotlety i przykrywam farszem.

  9. Po ostudzeniu schładzam w lodówce.

Smacznego!

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

Kotlety sojowe po grecku

1 Komentarz

Skomentuj