Składniki na talerz kotletów:
- boczniaki 1 tacka (200 g)
- mąka pszenna, orkiszowa lub z ciecierzycy pół szklanki (125 ml)
- tarta bułka lub panko ok. pół szklanki (125 ml)
- sól, pieprz do smaku
- olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
- ew. czarnuszka, sezam, przyprawy do ciasta lub panierki
Absolutna klasyka, czyli kotlety a’la schabowe z boczniaków. Idealne nie tylko na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaczków i surówki, ale też jako wkład do wege burgera.
Wykonanie:
- W misce mieszam mąkę i pół szklanki (125 ml) wody.
- Dodaję sól, pieprz i opcjonalnie ulubione przyprawy i mieszam dokładnie.
- Ciasto odkładam na 10 minut.
- Na duży talerz nasypuję tartą bułkę. Ja dodałam do niej odrobinę czarnuszki i sezamu.
- Przygotowuję boczniaki. Myję je i osuszam.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Boczniaki dokładnie obtaczam w cieście, a następnie maczam w tartej bułce dociskając z każdej strony.
- Boczniaki smażę na złoty kolor z każdej strony i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego!
wyjdzie z mąką kukurydzianą?
powinny:)