Kotlety z boczniaków

  • 25 min
  • 6 składników
100%

Składniki na talerz kotletów:

  • boczniaki 1 tacka (200 g)
  • mąka pszenna, orkiszowa lub z ciecierzycy pół szklanki (125 ml)
  • tarta bułka lub panko ok. pół szklanki (125 ml)
  • sól, pieprz do smaku
  • olej (u mnie rzepakowy lub kokosowy) do smażenia
  • ew. czarnuszka, sezam, przyprawy do ciasta lub panierki

Absolutna klasyka, czyli kotlety a’la schabowe z boczniaków. Idealne nie tylko na niedzielny obiad w towarzystwie ziemniaczków i surówki, ale też jako wkład do wege burgera.

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Wykonanie:

  1. W misce mieszam mąkę i pół szklanki (125 ml) wody.
  2. Dodaję sól, pieprz i opcjonalnie ulubione przyprawy i mieszam dokładnie.
  3. Ciasto odkładam na 10 minut.
  4. Na duży talerz nasypuję tartą bułkę. Ja dodałam do niej odrobinę czarnuszki i sezamu.
  5. Przygotowuję boczniaki. Myję je i osuszam.
  6. Na patelni rozgrzewam olej.
  7. Boczniaki dokładnie obtaczam w cieście, a następnie maczam w tartej bułce dociskając z każdej strony.
  8. Boczniaki smażę na złoty kolor z każdej strony i odkładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

Kotlety z boczniaków

 

Brak komentarzy

Skomentuj